Azerbaidjanul a închis redacţia Europa Liberă de la Baku

2Autorităţile azere continuă atacul la adresa jurnaliştilor independenţi, vizând de această dată redacţia Europa Liberă/ Radio Libertatea de la Baku – singura din Azerbaidjan, pe care au închis-o vineri, notează The Associated Press

Decizia vine la câteva săptămâni de la arestarea abuzivă a unui reporter Europa Liberă, care a realizat ample anchete despre afacerile ascunse ale preşedintelui azer.

Jurnaliştii Radio Europa Liberă/Radio Libertatea (RFE/RL) au anunţat vineri că singura lor redacţie din Azerbaidjan a fost închisă, după o percheziţie efectuată în birourile din Baku de procurori şi poliţişti azeri.

Motivul invocat de autorităţile azere pentru anchetarea jurnaliştilor şi închiderea redacţiei este că Europa Liberă nu a respectat legislaţia privind reglementarea organizaţiilor non-guvernamentale care funcţionează în Azerbaidjan cu finanţare străină, Procuratura Generală de la Baku sesizând o „infracţiune gravă”.

În timpul percheziţiei, jurnaliştii au fost închişi într-o cameră, fără a avea voie să-şi folosească telefoanele sau calculatoarele. Autorităţile au confiscat mai multe documente din redacţie şi au citat mai mulţi jurnalişti pentru a da declaraţii la procuratură.
Percheziţia „a încălcat în mod revoltător toate angajamentele internaţionale asumate de Azerbaidjan”, a declarat Nenad Pejic, redactorul şef al biroului Europa Liberă de la Baku.

Decizia de a închide redacţia vine în contextul presiunilor tot mai acute ale autorităţilor azere asupra presei independente, după ce, la începutul lunii decembrie, jurnalista Khadija Ismailova, care lucra pentru Europa Liberă, a fost arestată abuziv, în baza unor acuzaţii controversate. Ismailova, membră a Organized Crime and Corruption Reporting Project, a publicat în ultimii ani mai multe anchete despre afacerile ascunse ale preşedintelui azer Ilham Aliyev. Ea este în continuare reţinută, fiind acuzată că a făcut presiuni asupra unui alt jurnalist pentru a-l convinge să se sinucidă.
Mai multe organizaţii pentru libertatea presei şi respectarea drepturilor omului au avertizat însă atenţia că arestarea acesteia este, de fapt, o răfuială personală şi o tentativă de intimidare la adresa jurnaliştilor independenţi.

„Închiderea redacţiei Europa Liberă este un abuz al guvernului azer, o încercare a a intimida jurnaliştii independenţi şi de a oprima presa independentă”, a declarat Jeff Shell, preşedintele Agenţiei Federale pentru Monitorizarea Presei din SUA.
sursă: adevărul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *