NATO incheie oficial astazi misiunea in Afganistan, dupa 13 ani de lupta

4

Forța Internațională de Asistență și Securitate în Afganistan (ISAF) își încheie activitatea în Afganistan. Va avea loc o ceremonie, însă NATO nu a comunicat detaliile din cauza amenințării atentatelor sau a atacurilor talibanilor, citează AFP.

În ultima perioadă au fost anternate trupe pentru formarea armatei afgane pentru înlocuirea trupelor ISAF. Aproximativ 12.500 de militari vor rămâne în Afganistan pentru a ajuta forțele afgane de securitate, cu un efectiv de 350.000 membri, ce vor asigura de acum singuri securitatea în fața talibanilor, care au deținut controlul între 1996 și 2001.

ISAF a avut un efectiv de până la 130.000 de soldați din 50 de țări în 2011, fiind cel mai puternic angajament al NATO.

3

Bilantul misiunii ISAF

Comandantul Fortei NATO in Afganistan (ISAF) a prezentat duminica un bilant pozitiv al actiunii trupelor de lupta straine in aceasta tara, la momentul in care misiunea se retrage dupa 13 ani de razboi si in pofida unei insurectii in continuare active a talibanilor. “Impreuna i-am ridicat pe afgani deasupra tenebrelor si disperarii si le-am dat speranta pentru viitor”, a spus generalul american John Campbell duminica, la Kabul, intr-o ceremonie care marcheaza incheierea misiunii, citat intr-un mesaj postat pe contul de Twitter al ISAF. Generalul Campbell, care se adresa militarilor NATO prezenti duminica la cartierul general al ISAF la ceremonie, a adaugat “ati facut Afganistanul mai puternic si tarile noastre mai sigure”.

Sper ca sunteti mandri de impactul pozitiv pe care l-ati putut avea si ca veti continua sa aveti (impact) asupra afganilor si viitorului lor”, a continuat comandantul Fortei NATO.

“Calea de parcurs ramane dificila, dar vom triumfa”, a subliniat generalul Campbell. “Prin misiunea Sustinere Hotarata vom continua sa-i sustinem (pe afgani)“, a insistat el. La randul sau, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a scris, intr-un comunicat, ca “la sfarsitul acestui an, ne incheiem misiunea de lupta in Afganistan si deschidem un nou capitol in relatiile noastre cu aceasta tara”. “Multumita eforturilor remarcabile ale fortelor noastre, ne-am atins obiectivul pe care ni le-am stabilit. Ne-am facut tarile mai sigure, lasand teroristii internationali fara un sanctuar“, continua Stoltenberg. “Noi am facut Afganistanul mai puternic, creand forte de securitate inexistente anterior”, a conchis secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice.

Pierderi grele

Insa violentele recente, mai ales la Kabul, au subliniat imposibilitatea ca forta internationala sa puna capat insurectiei talibanilor. Potrivit ONU, numarul victimele civile a crescut cu 19% in 2014, la sfarsitul lui noiembrie inregistrandu-se 3.188 de morti. Politia si armata afgane au suferit pierderi grele, de peste 4.600 de morti, in cursul primelor zece luni din 2014, pierderi mai mari decat au suferit impreuna tarile contributoare NATO din 2001.

Din 2001, ajutoare in valoare de miliarde de dolari au fost cheltuite de catre comunitatea internationala in Afganistan, dar cu o eficienta relativa, avand in vedere coruptia endemica din tara. In 2014, alegerile prezidentiale – care ar fi urmat sa prezinte o tara reconciliata, cu o tranzitie democratica fara fisura – au fost marcate de acuzatii de frauda si o confruntare periculoasa intre cei doi candidati din turul doi si sustinatorii lor.

Ashraf Ghani a obtinut pana la urma victoria impotriva rivalului sau Abdullah Abdullah, dar cei doi, care urmau sa formeze un Guvern “de uniune nationala”, nu au ajuns inca la un acord prin care sa numeasca noi ministri, la trei luni de la investirea presedintelui.

La randul lor, talibanii spera sa profite de acest vid politic pentru a ramane pe o pozitie de forta, in cazul unor eventuale negocieri cu noul Guvern. Atacurile talibanilor comise in ultime saptamani la Kabul au vizat domicilii ale unor rezidenti straini, convoaie diplomatice, autobuze ale armatei afgane si Centrul Cultural Francez. Fostul presedinte Hamid Karzai (2001-2014) a deschis negocieri preliminare cu talibanii, dar acestea au esuat anul trecut. Pana la sfarsitul lui 2015, trupele americane din Afganistan vor fi reduse la jumatate. La sfarsitul lui 2014, va mai exista doar o “forta reziduala” pentru a proteja Ambasada de la Kabul. Insa Statele Unite vor continua sa furnizeze o sustinere aeriana afganilor si ar putea sa intervina in mod direct in cazul unei avansari rapide a talibanilor.

 sursa: Mediafax

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *