Efectul surprinzător al embargoului rusesc asupra vinurilor

Embargoul rusesc impus vinurilor din Republica Moldova i-a forțat pe producători să devină din ce în ce mai competitivi și mai exigenți.

1

Deși granița cu Rusia s-a închis, producătorii din Republica Moldova se pot lăuda că vinurile moldoveneşti cuceresc mapamondul. După ce şi-au majorat considerabil exportul pe piaţa Uniunii Europene, producătorii din Moldova ţintesc acum şi piaţa estică. Respinse de Rusia, licorile moldoveneşti sunt tot mai apreciate de chinezi sau de japonezi, potrivit TVR.

Șeful uneia dintre cele mai mari companii vinicole din Moldova spune că embargoul rusesc i-a lovit puternic afacerea, întrucât Rusia a fost, mult timp, unica piață de desfacere pentru vinurile sale. Producătorul spune că acum înțelege că interdicțiile Federației Ruse l-au determinat să-și sporească calitatea produselor, astfel încât să cucerească piața europeană.

Pe lângă piața UE, vinificatorii din Moldova spun că muncesc mult pentru a-și face loc pe o altă piață enormă, cea din Est.

Pierderile cauzate de embargoul rusesc asupra vinurilor moldoveneşti se ridică la 20 de milioane de dolari. În aceste condiții dificile, vinificatorii caută alte piețe de desfacere. Prioritare sunt piața UE și, mai nou, cea a Chinei, care a devenit cel mai mare consumator de vinuri din lume.

Autoritățile spun că oamenii de afaceri de pe cea mai populată țară de pe glob sunt tot mai interesați de vinurile din Moldova. Potrivit datelor oficiale, numai în 2013 Moldova a livrat în China peste un milion de litri de vin. În prezent 10 companii moldovenești exportă vinuri în China.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *