Cum au pierdut fermierii 400 de milioane de euro din cauza bancherilor

Agricultura a atras în 2014 fonduri europene de 2,7 miliarde euro, dar anumiţi beneficiari au pierdut contracte de peste 400 milioane euro pentru că nu au avut bani, iar băncile au refuzat să le acorde credite pentru cofinanţare.

2

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat pentru Mediafax că aceste contracte au fost înlocuite cu altele, viabile din punct de vedere economic, dar care se vor plăti în 2015.

„Pe investiţii au fost absorbite 1,3 miliarde de euro, iar pentru plăţi directe către fermieri, 1,4 miliarde de euro. Puteam să avem un grad de absorbţie chiar mai ridicat pe dezvoltare rurală, având în vedere că anul acesta au fost reziliate contracte de peste 400 de milioane de euro. Majoritatea contractelor pierdute au fost reziliate din lipsă de cofinanţare”, a afirmat Constantin.

Astfel, 22 de bănci au anulat creditele necesare cofinanţării pentru 149 de firme, deşi le acordaseră iniţial scrisori de confort.

„La momentul depunerii acestor contracte, fie că s-a întâmplat în 2010, 2011, 2012 sau 2013, firmele au trebuit să vină cu o scrisoare de confort de la bănci sau cu extras de cont. Băncile, iniţial, au spus că sunt de acord să le acorde credite, dar între timp poate s-au schimbat indicatorii din societăţile respective şi n-au mai fost bancabile, fie au existat alte motive pentru care băncile au refuzat să le mai crediteze. Cert este că pentru proiecte de peste 400 de milioane de euro, aceşti beneficiari nu au avut bani pentru aportul financiar propriu şi nu au găsit nici înţelegere la bănci”, a adăugat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Recent, șeful de la Agricultură spunea că MADR are în vedere înăsprirea condițiilor de acceptare a instituțiilor de credit care doresc să încheie acorduri cu agențiile de finanțare, astfel încât acestea să fie obligate nu doar să elibereze scrisorile de confort, dar să dea și creditele aferente cofinanțării.

sursă: stiriagricole