Chinezi au primit interdicţie de a sărbători Crăciunul, considerat o tradiţie “occidentală”

China este foarte departe de a fi o ţară cu sanse de apropiere spre democraţie. Acest lucru nu este o noutate, cum de altfel nici diversele interdicţii sau campanii de propagandă ale regimului chinez ce par sa izvorască cu ocazia oricărui eveniment occidental ce ar  putea atrage in “mirajul” său muncitorul sau elevul chinez.

2

Anul acesta  CHINA a interzis instituţiilor şcolare să celebreze Crăciunul, o tradiţie considerată prea “occidentală”,  în unele regiuni fiind  interzise orice festivitati, forţând studenţii să urmărească filme de propagandă, relatează AFP.

La Wenzhou, în provincia Zhejiang, nici nu se pune problema organizării vreunui eveniment “legat de Crăciun” în şcoli, colegii şi licee, a decretat Departamentul de educaţie al Guvernului municipal, relatează joi cotidianul Global Times.

Autorităţile locale au afirmat că vor “să incite şcolile să acorde mai multă atenţie sărbătorilor tradiţionale chineze”, cum ar fi solstiţiul de iarnă, “în loc să se concentreze pe sărbătorile occidentale”, adaugă ziarul.

Însă Wenzhou, adesea denumit “Ierusalimul Orientului”, este cunoscut pentru dinamismul antreprenorilor şi pentru comunitatea sa creştină, estimată la un milion de persoane, pentru care Crăciunul este important.

Demolarea, la ordinul autorităţilor, a unei biserici protestante finanţate de credincioşi a generat în aprilie reacţii aprinse de indignare şi a alimentat tensiunile în oraş.

La rândul său, o universitate din Xian (nordul Chinei) a decis să interzică orice festivitate de Crăciun în campus, obligându-i în schimb pe studenţi să urmărească filme interminabile de propagandă culturală, dedicate filosofului antic Confucius, potrivit presei de stat.

Potrivit  Reuters report, studenţi din diverse univerităţi chineze au defilat cu banere ce purtau  slogane împotriva obiceiurilor occidentale:  “Străduiți-vă fii și fiice ai Chinei, rezistaţi kitsch-urilor din Vest” și “Împotriviți extinderea culturii occidentale “

1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *