Din 2009 până azi, au plecat din țară peste 21.000 de medici, România aflându-se azi pe penultimul loc în Europa la numărul de medici pe cap de locuitor.
Acestia descriu sistemul românesc de sănătate ca fiind un sistem de sănătate care nu respectă pacientul și personalul sanitar si care nu are niciun viitor. Atâta timp cât politicienii noștri aleg să se trateze în străinătate, medicina românească va fi în suferință. Lipsurile materiale și morale și-au pus amprenta adânc și e nevoie de o reformă profundă pentru a o aduce iar pe linia de plutire.
Un sistem bolnav este pansat cu servicii medicale private la care nu au acces multi, chiar majoritatea, si care paradoxal exploatează tot personalul medical din sistemul de stat si bugetul de sănătate menit serviciilor gratuite.
Carmen Cănănău este unul dintre medicii români plecați din țară în căutarea unui sistem ce respectă performanța, care apreciază eforturile si care să îi rasplatească pentru munca lor mai bine; mult mai bine.
Carmen a plecat în Suedia după 14 ani petrecuți în sistemul medical românesc. Ani grei, de umilință, chin și frustrare, după cum relatează chiar ea în interviul oferit jurnalistei Simona Tache.
Acum, la 39 de ani este medic la cea mai importantă instituție medicală suedeză, Spitalul Universitar Karolinska din Stockholm.
“Era de ajuns ca medicul X să dea un telefon înainte de examen profesorului Y și fiul sau fiica lui primea notele cele mai mari; Când am intrat în rezidențiat, mi s-a recomandat să citesc cărți scrise în anii ’60-’70; În România nu vrea nimeni să te învețe, de teamă că le iei locul”, sânt amintiri cu care a plecat un medic român, ca multi alții, după 14 ani în slujba pacientului român, “sa o ia” aproape de la zero.
Cum a fost posibil asta, deși în România nu dăduse nimeni doi bani pe ea, de ce a ales să plece, de ce nu s-ar mai întoarce niciodată, cum arată radiologia, specialitatea ei, în spitalele occidentale, dotate ca nava Enterprise, cum se promovează în spitalele de la noi, cum e cu “somitățile” medicale românești versus profesioniștii din afară, cât de bine pregătiți sunt, în general, medicii români, care-i treaba cu “a doua opinie”, cât contează interesul pacientului român și cât vanitatea medicului, cât câștigă un medic în Suedia, plus o grămadă de alte lucruri extrem de interesante, citiți în interviul de mai jos.
“E un interviu de o sinceritate zdrobitoare, care mie mi-a dat multe frisoane pe șira spinării”; “Pregătiți-vă și voi pentru asta și, vă rog, rezistați până la capăt, deși e lung. E în interesul vostru de potențiali pacienți, vă garantez”, scrie în prefața articolului Simona Tache.
” Câți ani ai interacționat cu sistemul medical românesc? Cum te-ai format și cum ai evoluat ca medic?
Păi să vedem: 6 ani Facultatea de Medicină, un an de stagiu, 5 ani de rezidențiat pe specialitatea radiologie, 2 ani ca medic specialist într-o clinică privată din București. În total, 14 ani de medicină românească.
Cum a fost? De la început m-am simțit un intrus într-o lume care nu voia să mă primească. Pe vremea când am dat eu la facultate, concurența era foarte mare, iar medicina era un club select, în care aveau acces, cu precădere, copiii de medici sau “de familie bună”. Inițial am dat admitere la Iași. Am picat cu succes, cu 8,06. Se intrase cu note super mari. Apoi am aflat motivul: unii candidați știuseră testele cu o zi înainte de examen.
citește interviul mai departe: aici
Interviu de Simona Tache