Prima rafinarie din lume a fost infiintata la Ploiesti; Cu cat cumparam astazi benzina?

Prima tara din lume cu o productie de titei, oficial inregistrata in statisticile internationale.

1

Prima rafinarie din lume.

„The Science of Petroleum” atesta in 1938 faptul ca Romania a fost prima tara din lume cu o productie de petrol oficial inregistrata in statisticile internationale de 275 tone. Au urmat Statele Unite ale Americii in 1859, Italia 1860, Canada in 1862 si Rusia in 1863.

In anul 1856 a fost construita rafinaria de la Ploiesti la periferia orasului, pe strada Buna Vestire de catre fratii Mehedinteanu. Utilajele erau compuse din vase cilindrice de fonta sau fier, incalzite direct cu foc de lemne.

Fratii Mehedințeanu aveau petrolul rafinat, de calitate superioara fiind incolor si fara miros, de intensitate si forme constante, fara sa lase urme de cenusa si fara fum.

1

In tara noastra primele instalatii de prelucrare a titeiului sunt considerate “gazariile” de la Lucacesti-Bacau, a lui N. Choss in anul 1840 si M.Heimsohn in 1844. Acestea nu erau decat simple ateliere mestesugaresti, utilate cu mijloace rudimentare care foloseau pentru rafinare o metoda asemanatoare obtinerii tuicii in cazanele taranesti.

1

Distilarea pe cale industriala incepe odata cu rafinaria construita de fratii Mehedinteanu la marginea orasului Ploiesti, in apropierea garii de Sud, pe strada Buna Vestire, nr.174.

Instalatiile rafinariei erau destul de primitive, toate utilajele fiind formate din vase cilindrice din fier sau fonta, incalzite direct cu foc de lemne. Aceste utilaje au fost comandate in Germania firmei Moltrecht ce construia cazane pentru distilarea sisturilor bituminoase, iar in decembrie 1856 incepe constructia “fabricii de gaz” din Ploiesti, pe numele lui Marin Mehedinteanu.

Bucuresti, primul oras din lume iluminat public cu petrol lampant

Petrolul oferit de fratii Mehedinteanu pentru iluminatul public avea calitati incontestabile: incolor si fara miros, ardea cu o flacara luminoasa, de intensitate si forma constanta, fara fum si fara sa lase cenusa sau compusi rasinosi in fitil. Aceste calitati importante ale produsului precum si oferta de 335 de lei pe an de fiecare felinar a exclus practic orice concurenta, celelalte oferte care propuneau drept combustibil uleiul de rapita sau de nuca duceau costurile la 600 de lei pe an.

Oferta lui Teodor Mehedinteanu a fost aprobata la 8 octombrie 1856 si astfel Bucurestiul avea sa fie luminat cu 1000 de lampi. La 1 aprilie 1857 – data intrarii in vigoare a contractului pentru iluminatul capitalei – totul era pregatit si functiona perfect.

Prima scoala din lume de maistri sondori

In 1904, a luat fiinta la Campina prima scoala din lume de maistri sondori, diversificata ulterior si pe pregatirea maestrilor rafinori, scoala care a dat industriei petroliere romanesti maestrii cu o inalta pregatire profesionala, solicitati inca din 1914 sa lucreze in strainatate.

1

Romania a fost prima tara din lume care a exportat benzina inca din anii 1900.

In 1937, Romania detinea locul 7 in lume privind rezervele mondiale de petrol, dupa: URSS, USA, Irak, Iran, Venezuela, Indiile Olandeze, estimandu-se o rezerva de 95.000.000 tone, rezultand 5,4% din rezervele mondiale

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *