Guvernul interzice din 2015 primele, tichetele de masa si banii pentru munca suplimentara

Guvernul da cu o mana, dar ia cu doua. In prima zi a noului an, va creste salariul minim brut pe economie de la 900 de lei la 975 de lei. Apoi, de la 1 iulie, va ajunge 1.050 de lei. Insa cu asta ramanem. Conform bugetului pe 2015, nu se vor acorda prime, tichete de masa si bani pentru ore suplimentare.

1

Si anul viitor, bugetarii se vor multumi doar cu salariile. Nici un ban in plus nu le va intra in buzunar. Guvernul va interzice in continuare acordarea premiilor, tichetelor de masa si primelor de vacanta catre bugetari. Prin exceptie, vor putea fi acordate premii pentru sportivii si antrenorii care au obtinut performante deosebite la concursurile internationale, pentru elevii care au luat premii la olimpiadele internationale si pentru profesorii care i-au pregatit pe acestia.

In acelasi timp, in 2015, munca efectuata peste durata normala a timpului de lucru de catre personalul din sectorul bugetar va fi compensata numai cu timp liber corespunzator, nu cu bani.

“În anul 2015, autorităţile şi instituţiile publice, indiferent de modul de finanţare, nu vor acorda premii şi prime de vacanţă. În anul 2015, instituţiile şi autorităţile publice, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, cu excepţia instituţiilor finanţate integral din venituri proprii şi unităţilor din articolul 93 Legea privind reforma în domeniul sănătăţii, nu acordă tichete de masă personalului din cadrul acestora. În bugetele pe anul 2015 ale instituţiilor şi autorităţilor publice, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, nu se prevăd sume pentru acordarea de tichete-cadou, tichete de vacanță şi vouchere de vacanţă personalului din cadrul acestora”, se arata intr-un proiect de ordonanta de urgenta.

Vor fi inghetate indemnizatiile persoanelor persecutate politic, precum si celor deportate. De asemenea, raman la nivelul de acum si drepturile invalizilor, veteranilor si vaduvelor de razboi, ajutorul lunar pentru sotul supravietuitor, indemnizatia de merit sau indemnizatiile pentru eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989, precum si fata de persoanele care si-au jertfit viata sau au avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987, potrivit Mediafax.

Guvernul va face  economie renuntand la din mierea copiilor

Copiii nu vor mai primi miere la gradinita si in clasele mici. Dreptul prescolarilor si elevilor din clasele I-IV de a primi miere de albine, ca supliment nutritiv, va fi suspendat de Guvern pe intregul an 2015, informeaza Mediafax.

Executivul spune ca aceasta “taiere” este necesara pentru a face economii. Conform legii, copiii primeau de doua ori pe saptamana miere de albine, in limita unei cantitati de 60 g. Acest program a inceput o data cu deschiderea anului scolar 2007-2008, iar cheltuielile au fost suportate de autoritatile locale.

sursa: mediafax

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *