Cum au fost sancţionate televiziunile pentru derapajele din perioada alegerilor prezidenţiale

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis să amendeze posturile de televiziune Antena 3, Realitatea TV, România TV şi Naşul TV şi a somat public B1 TV şi TVR 1 pentru încălcarea legislaţiei audiovizualului în preziua şi ziua alegerilor prezidenţiale, scrie Mediafax.

1

Posturile de televiziune Antena 3, Realitatea TV, România TV şi Naşul TV au fost amendate cu suma de 10.000 de lei fiecare, sancţiunile fiind aplicate pentru limbajul injurios folosit de unii moderatori şi invitaţi, dar şi pentru faptul că au făcut campanie electorală în zilele de 15 şi 16 decembrie, când oficial, potrivit legislaţiei audiovizualului, campania electorală se încheiase, notează Mediafax.

În ceea ce priveşte B1 TV şi TVR 1, sancţiunea cu somaţie publică a fost aplicată doar pentru continuarea campaniei electorale şi după încheierea duratei legale de difuzare a programelor de profil.

Mulţi membri ai Consiliului au remarcat faptul că toate posturile menţionate au încălcat legislaţia audiovizualului. „Au folosit manipularea la extreme, însă în egală măsură“, a spus Monica Gubernat, citeaza Mediafax

Pe de alta parte  Valentin Jucan a contrazis-o, susţinând că „nu toate posturile de televiziune au încălcat legea egal“ şi că o astfel de abordare este „nedreaptă“. „Consider că este în favoarea anumitor televiziuni această abordare că toate au fost la fel. Sunt de acord că toate au încălcat legea, unii au susţinut în dreapta, alţii au susţinut în stânga“, a explicat Jucan, citat de Mediafax.

De asemenea, Lorand Turos a spus că televiziunile au încercat să influenţeze într-o măsură sau alta electoratul: „Pe mine, dacă luăm în ansamblu, m-a surprins însă la TVR. Acolo am văzut campanie în ziua votului. Faptul că posturile comerciale, care se presupune că sunt legate de anumite circuite economice sau politice şi sunt acuzate de multe ori că au şi alte interese în afară de informarea opiniei publice…, la televiziunea publică cred că, dacă face campanie electorală în ziua votului, e un semn de întrebare acolo. Ceva acolo nu e OK.“
Sursă: Adevărul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *