Ce scadere a inregistrat piata berii in Romania ca urmare a majorarea cu 50% a accizelor

Directorul general al Asociaţiei Berarii României, Constantin Bratu, a declarat joi, în deschiderea conferinţei “Mediafax Talks about Brewing and Economy”, că potrivit unui studiu al firmei de cercetare Regioplan presiunea fiscală pe piaţa berii instalată la începutul anului trecut odată cu creşterea cu 16% în lei a nivelului accizei a reprezentat factorul determinant pentru contracţia cu 10% a pieţei berii.

2

Ministrul Agriculturii a fost invitat cu acest prilej să semneze petiţia online “Salvează berea” în care se cere reducerea accizei la bere.

“Industria berii din România supravieţuieşte chiar dacă în ultimii ani, din păcate, a avut o creştere a accizei. Din anul 2008 şi până în prezent acciza a crescut cu 50%. Ştiu că este o problemă sensibilă pentru dumneavoastră şi am promis că încercăm în măsura în care există deschidere la Ministerul de Finanţe să vedem ce putem face pentru acest sector pentru că vânzările nu stau atât de bine, poate şi pentru că puterea de cumpărare nu este atât de mare cât ne-am fi dorit cu toţii sau pentru că e un sector în care dincolo de producţia internă avem şi ceva importuri. Aş spune că toate gusturile se găsesc în piaţă, deşi şi aici este un lucru bun pentru că este sectorul care importă cel mai puţin din toate sectoarele din agricultură şi din industria alimentară românească”, a spus Constantin.

sursă: mediafax

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *