România nu reușește să oprească fenomenul comerțului cu lemn ilegal pe piețele europene

O bună parte dintre statele membre ale Uniunii Europene, printre care și România, nu reușesc încă să țină pasul cu legislația europeană și să oprească fenomenul comerțului cu lemn ilegal pe piețele europene, potrivit rezultatelor unui studiu realizat de WWF 

Înfiinţată în anul 1961, WWF (World Wide Fund for Nature)  este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura.

Conform datelor publicate de WWF, doar 11 țări din Uniunea Europeană au adoptat în legislația națională proceduri solide care ar putea controla comerțul cu lemn și produse din lemn și au „setat” sancțiuni mari pentru nerespectarea regulilor. Aceste țări sunt: Belgia, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Lituania, Luxembrug, Olanda, Portugalia, Slovenia și Marea Britanie.

Celelalte 17 țări (printre care unele date drept exemplu de bune practici în alte sectoare, precum Austria și Elveția) fie nu și-au adaptat legislația națională la Regulamentul European, fie au adoptat legislații care prevăd sancțiuni prea mici sau se lovesc de sisteme judiciare prea slabe, ceea ce împiedică implementarea efectivă a legii.

WWF consideră că, pentru a reduce exploatarea ilegală a lemnului și pentru a preveni distrugerea pădurilor, e nevoie de implicarea maximă a tuturor factorilor interesați în aplicarea legislației din domeniu”, se arată într-un comunicat de presă primit la redacție. „WWF face apel la autoritățile române să ia în serios problema tăierilor ilegale și a comerțului cu lemn recoltat ilegal, având în vedere că prejudiciile produse prin aceste fapte ilicite amenință, de fapt, viitorul pe termen mediu și lung al sectorului forestier și al domeniilor conexe, al calității mediului și al nivelului de trai, în general. Gestionarea pădurilor României ar trebui sa se găsească în topul preocuparilor guvernului, avand în vedere faptul că vorbim despre un dar extrem de prețios și mai ales regenerabil”.

Potrivit spuselor lui Costel Bucur, directorul programul de păduri și arii protejate la WWF, țara noastră nu excelează deloc în transpunerea EUTR 995 (Regulamentul UE privind comerțul cu lemn) aflat la un an de la intrarea sa în vigoare. Acesta este un instrument ce urmărește prevenirea și combaterea comerțului cu lemn recoltat în mod ilegal în interiorul statelor membre.

„România este printre fruntașele plutonului codaș în ceea ce privește transpunerea EUTR, iar această stare de mediocritate nu face dacât să ne dea măsura seriozității cu care abordăm problema lemnului și utilizarii acestuia. Suntem o țară cu o resursă lemnoasă de invidiat, care ne obligă să fim campioni la felul în care o gestionăm. Am fi putut face mai mult și mai devreme!”, a mărturisit Costel Bucur.

În luna august , Comisia Europeană a publicat un raport privind implementarea regulamentului la nivel național, care a arătat rezultate îngrijorătoare, însă nu au fost luate măsuri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *