Americanii vor să cumpere Complexul Energetic Hunedoara

Compania americană Quintana Minerals Corporation şi-a manifestat interesul faţă de privatizarea Complexului Energetic Hunedoara (CEH), a informat luni ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

Americanii au transmis Departamentului pentru Energie o scrisoare de intenţie în cadrul căreia au solicitat date despre CEH, în scopul analizării unei investiţii strategice în judeţul Hunedoara, notează Mediafax

1

“Interesul scris manifestat de Quintana în privatizarea CEH este unul extrem de important. Vorbim despre o companie foarte mare, cu profil minier. Este vorba despre al doilea deţinător de rezerve de cărbune din SUA, după Guvernul Federal. Ar fi o oportunitate majoră de menţinere a locurilor de muncă din judeţul Hunedoara. Cred că e important ca CEH să devină interesant pentru o companie cu profil mai mult minier, cum e şi Quintana, decât pentru una cu profil mai mult energetic, tocmai datorită particularităţilor societăţii hunedorene. Sper ca Guvernul şi ministerul împreună cu conducerea CEH să concretizeze aceste semnale pozitive venite de peste Ocean”, a declarat luni, Răzvan Nicolescu, pentru Mediafax.

Nicolescu, care nu va mai face parte din viitorul guvern, a mai declarat la CEH că este nevoie urgentă atât de bani pentru investiţii, cât şi de o echipă managerială mai bună care să demonstreze integritate profesională.

Complexul Energetic Hunedoara înglobează patru mine din Valea Jiului (Lonea, Livezeni, Lupeni, Vulcan) şi două termocentrale, având 6.500 de angajaţi.

Compania, controlată de Departamentul pentru Energie, a fost înfiinţată în 2012 prin fuziunea termocentralelor de stat Deva şi Paroşeni şi produce electricitate prin arderea huilei din minele din Valea Jiului, care au aparţinut Companiei Naţionale a Huilei, mai informează Mediafax.

În martie 2013 a fost stabilită strategia de privatizare a companiei prin metoda majorării de capital social prin aport de capital privat, prin atragerea unui investitor strategic şi dobândirea de către acesta a unui pachet de acţiuni reprezentând 51% din capitalul social al companiei, în cadrul unei operaţiuni de majorare de capital social prin emisiune de noi acţiuni, notează EpochTimesRomania

În noiembrie, Răzvan Nicolescu a dat un ultimatum de o lună conducerii Complexului Energetic Hunedoara pentru a prezenta o strategie “realistă” de viabilizare a companiei, potrivit aceleaşi surse.

Mai reamintim că recent, la CEH Hunedoara au avut loc proteste ale minerilor, care au cerut demisia conducerii, acuzând-o de incompetenţă.

sursă: mediafax

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *