Președintele afgan îi îndeamnă pe liderii religioși musulmani să lupte împotriva atentatelor teroriste

Președintele afgan Ashraf Ghani i-a îndemnat duminică pe liderii religioși musulmani să lupte împotriva violențelor ucigașe ale talibanilor, care se întețesc într-un context în care misiunea NATO din Afganistan se apropie de sfârșit, informează AFP.

“Aceste acțiuni nu sunt acceptabile. Ele nu sunt islamice, nu sunt umane”, a declarat președintele Ghani în cadrul unei reuniuni pentru celebrarea Drepturilor Omului. “Societatea noastră trebuie să se ridice împotriva acestei situații. Le cer în special liderilor religioși (ulema), șefilor de triburi și ai societății civile să declare cu voce tare că aceasta nu este acceptabil. Societatea trebuie să spună în mod hotărât: Ajunge! Aceasta nu poate fi acceptat”, a îndemnat Ghani.

De asemenea, președintele afgan și-a exprimat convingerea că “Afganistanul, care există de peste 5.000 de ani, va exista alți 5.000 de ani” și “nimeni nu va putea să-i dezbine pe afgani”.

De mai multe săptămâni, Afganistanul este în mod regulat scena unor atentate teroriste, ce vizează forțele NATO dar și armata afgană, rezidenți străini și clădiri guvernamentale, dar care fac de asemenea numeroase victime civile.

Cea mai mare parte a forțelor NATO prezente în Afganistan, care au numărat până acum 130.000 de militari, trebuie să părăsească această țară la sfârșitul lui decembrie, după 13 luni de luptă nu tocmai fructuoasă împotriva insurecției talibane. Cel mult 12.500 de soldați ai NATO vor rămâne la fața locului, pentru a forma armata și forțele de poliție afgane.

Washingtonul a dat asigurări că Afganistanul nu va avea aceeași soartă ca Irakul, unde armata națională antrenată de SUA a fost distrusă de jihadiștii grupării Statul Islamic. Însă responsabilii afgani sunt îngrijorați de faptul că forțele de securitate ale țării vor trebui să se confrunte cu insurgenții de unele singure. De altfel, soldații și polițiștii afgani au plătit deja un greu tribut: 4.600 dintre ei au fost uciși în primele zece luni ale lui 2014.

sursă: agerpres

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *