Codruta Kovesi este REVOLTATA: Guvernul Ponta TAIE DRASTIC bugetul DNA

După mai bine de o săptămână de calcule, pe care le-a realizat Guvernul împreună cu oficialii FMI, s-a făcut public bugetul pentru anul 2015. Multe ministere vor primi mai puțini bani decât în anul 2014 printre care și Direcția Națională Anticorupție. DNA și-a exprimat nemulțumirea cu privire la sumele alocate. 

Procurorul general al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat la Digi24 că, potrivit legii, structura pe care o conduce trebuie să aibă o filă distinctă de buget şi că suma de 25 de milioane de euro cerută este cea minimă pentru a funcţiona.
 Potrivit legii, trebuie să avem filă distinctă de buget pentru DNA, aşa a fost mereu. Suntem o structură a Ministerului Public, sper ca toţi procurorii din Ministerul Public să primească bani în plus, dar legea prevede clar că trebuie să avem filă distinctă pentru DNA. Domnul ministru poate să rezolve această neînţelegere. În 2013, procurorii din DNA au indisponibilizat bunuri de 300 de milioane de euro, în 2014, în primele zece luni – 200 de milioane de euro şi am solicitat un buget de doar 25 de milioane de euro. Este suma minimă să putem funcţiona şi să nu se blocheze activitatea. Această problemă că trebuie suplimentat bugetul am cerut-o de la intrarea în vigoare a noilor coduri, în contextul noilor prevederi. Colegii mei au sunat insistent la Ministerul Finanţelor şi nimeni nu a vrut să le dea nicio informaţie”, a declarat Codruța Kovesi.

În 2013, procurorii din DNA au indisponibilizat bunuri de 300 de milioane de euro, în 2014, în primele zece luni – 200 de milioane de euro şi am solicitat un buget de doar 25 de milioane de euro. Este suma minimă să putem funcţiona şi să nu se blocheze activitatea.

Această problemă că trebuie suplimentat bugetul am cerut-o de la intrarea în vigoare a noilor coduri, în contextul noilor prevederi.

Colegii mei au sunat insistent la Ministerul Finanţelor şi nimeni nu a vrut să le dea nicio informaţie”, a declarat Kovesi.

Laura Codruta Kovesi: Nu o sa putem lucra la fel de eficient, exista riscul ca activitatea noastra sa fie blocata

”În urma publicării, pe pagina de internet a Ministerului Finanţelor Publice, a proiectului Legii Bugetului de stat pe anul 2015, conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (D.N.A) a constatat următoarele:

1.    În anexele la proiectul de lege sus menţionat nu se regăseşte fila distinctă de buget pentru DNA, aşa cum prevede art. 4 alin 4 din OUG nr 43/2002 privind DNA, ci doar o filă centralizatoare pentru întregul Minister Public, fără a se identifica fondurile alocate DNA pe anul 2015.

2.   Din analiza filei centralizatoare pentru întregul Minister Public se constată că valoarea bugetului este cu 31,94 % mai mică decât execuția bugetară pe 2014. În plus, între diminuările bugetare pe anul 2015 se regăsesc și o serie de cheltuieli absolut necesare bunei funcționări a Ministerului Public (inclusiv pentru expertize judiciare, carburanți, materiale și servicii cu caracter funcțional).

3.   Subliniem că, luând în considerare fondurile minime necesare bunei funcționări a activității în anul 2015, conducerea D.N.A. a solicitat inițial un buget de aproximativ 25 de milioane euro (echivalent în lei), în comparație cu un buget de 20 milioane de euro aferent anului 2014. Solicitarea inițială, formulată în cursul lunii iulie 2014, a fost reiterată ministrului Justiției, respectiv ministrului delegat pentru Buget la data de 29.08.2014, respectiv 3.12.2014, solicitându-se ca, în plus, la întocmirea Legii bugetului de stat, să aibă în vedere, atât valorile cerute, cât și menținerea, în filă distinctă, a bugetului DNA, conform prevederilor legale în vigoare.

4.   Aducem în atenția opiniei publice că, raportat la valoarea bugetului solicitat de D.N.A., de 25 milioane euro, instituția a indisponibilizat bunuri și bani în cadrul cauzelor penale instrumentate, de aproximativ 300 milioane euro în anul 2013, iar până la 30 noiembrie 2014, a indisponibilizat aproximativ 200 de milioane euro”, apare în comunicatul transmis de DNA.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *