Primarul Parisului vrea să interzică maşinile diesel

Primăria Parisului vrea să interzică maşinile cu motoare pe motorină! Anne Hidalgo, edilul capitalei franceze, a declarat că automobilele Diesel nu vor mai putea circula de la sfârşitul acestui deceniu, pentru că poluează prea mult.

Planul lui Hidalgo este ambiţios. În acest moment, aproximativ două treimi din maşinile noi vândute în Franţa sunt diesel.

Acest obiectiv va fi atins prin recompense financiare pentru proprietarii de astfel de maşini şi încurajarea acestora să folosească alte modalităţi de transport.

În compensaţie, până în 2020 vor fi dublate pistele pentru biciclete şi vor apărea noi zone pietonale.

Planul va fi pus la punct în perioada următoare, iar în luna februarie va fi discutat în consiliul Parisului. Într-o primă fază ar putea fi interzisă circulaţia mşainilor diesel câteva zile pe săptămână.

O decizie pentru limitarea circulaţiei maşinilor diesel a fost luată în martie anul acesta după ce calitatea aerului în capitală a ajuns la cel mai periculos nivel de când există măsurători.

Potrivit raportului primăriei, 60% dintre locuitorii Parisului nu au maşină personală, ceea ce este deja un semn al schimbării obiceiurilor în privinţa transportului.

De altfel peste 80% dintre parizieni consideră că lupta cu poluarea trebuie să fie prioritatea pentru primărie.

sursa: gandul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *