Vinurile romanesti sunt prea scumpe pentru piata din UK.

“..Probabil multi stiu deja ca in weekend-ul care tocmai a trecut s-a consumat unul dintre cele mai interesante targuri de vin la care am participat pe meleaguri romanesti. Total atipic pe la noi, prin format, public, participare si mai ales onorat de vizita lui Jancis Robinson, Targul International de Vinuri GoodWine, Bucuresti 5-7 decembrie 2014, desfasurat la Romexpo, este cu siguranta deja certificat ca fiind cel mai important eveniment in materie de targuri de vin organizate in scurta noastra istorie viti-vinicola postdecembrista…”

Jancis Robinson, invitata speciala a Targulului International de Vinuri GoodWine, descrisa ca fiind cel mai respectat critic de vin din lume si jurnalist in domeniu de catre revista Decanter, editor of The Oxford Companion to Wine, co-autor alaturi de Hugh Johnson al celebrelor lucrari “The World Atlas of Wine” si   “Wine Grapes “, a impartasit participantilor “interpretarea” persoanala asupra catorva vinuri romanesti precum si o constatare a “problemei”  vinurilor autohtone: ” sunt prea scumpe pentru piata din UK.

  1. Crama Ratesti – Feteasca Regala 2013: grapefruit, fructe verzi, are substanta, delicat, poate fi folosit ca aperitiv, placut!
  2. Liliac – Sauvignon Blanc 2013: foarte verde, urzici, proaspat, stil diferit de NZ (care devine obositor), Sancerre sau Bordeaux. Se apropie mult de SB de Styria (Austria). Placut!
  3. Avincis – Feteasca Regala&Pinot Gris 2012: o combinatie reusita, rotund, abordabil
  4. Balla Geza – Furmint 2013: proaspat, usot prea tanar, va evolua pozitiv, a intrebat ce varsta ce varsta au viile, pare facut din vii tinere. Placut!
  5. Halewood Romania – Theia Chardonnay 2013: rotund, fara zvac, usor plat in mijloc, de baut acum, la apogeu
  6. Prince Stirbey – Negru de Dragasani 2011: proaspat, fructat, fresh, revigorant, (sa insitam pe varietati indigene), Placut!
  7. Corcova – Shiraz 2011: Caracter de soi bine evidentiat, fruct bun, lemn bine integrat, fara tanini agresivi, abordabil, de baut acum: “soft spicy red, nicely balanced”
  8. Cramele Recas – Feteasca Neagra Selene 2011: eticheta care atrage atentia, prea tanar, de lasat macar pana la anul
  9. Alira – Feteasca Neagra Grand Vin 2011: struguri culesi foarte tarziu, opulent pe palatin, usor proaspat in final dar prea tarziu, trecut
  10. Crama Oprisor – Dragaica Rosie 2012 (SY, M, CS, PN): proaspat, spicy, alegere ciudata a soiurilor, nu intelege ce cauta PN acolo langa celelalte soiuri.
  11. SERVE – Cuvee Charlotte 2011: complex, te atrage, serios, facut sa evolueze, nuantat, cu straturi de arome (layers), proaspat, food-wine dar si de pus deoparte, se va imbunatati cu siguranta pe viitor. Placut!
  12. Vinarte Cabernet Sauvignon Soare 2009: destul de tanar, nas de CS clasic, foarte bun, aciditate proaspata, foarte bine construit, excelent echilibrat, abordabil de acum, dar cu potential minim 5 ani, tanini neagresivi, textura buna. Placut!
  13. Petro Vaselo – Ovas 2011 (CS+M): stia ca e facut de un producator de masini expresso, arata mai evoluat decat Vinarte, nas si gust de asamblaj clasic bordelez, bine facut.
  14. Davino – DCR 2010 (M, CS, FN): nu a fost prezentat. Nu stiu sa va spun de ce, nu am apucat sa intreb. As fi fost foarte curios ce parere ar fi avut despre el! Poate ne lamurim de ce nu s-a servit.

sursa: provin.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *