Regina Maria, în 1916: „Aş vrea să fiu eu rege. (…) Dacă aş fi eu la conducere, nu aş sta locului să oftez!“

MARIA, REGINA ROMANIEI – JURNAL DE RAZBOI (1916-1917) – lansare de carte la HUMANITAS

Marţi, 9 decembrie, la Humanitas Cişmigiu, Lucian Boia, Gabriel Liiceanu şi Dan C. Mihăilescu vor vorbi despre “Jurnalul de război” al Reginei Maria din perioada 1916-1917.

Regina Maria, în 1916: „Aş vrea să fiu eu rege. (...) Dacă aş fi eu la conducere, nu aş sta locului să oftez!“

FRAGMENT

luni, 5/18 septembrie 1916

[…] Aş vrea să fiu eu rege – poate aş fi un rege rău, dar n-aş îngădui să se spună minciuni pe seama mea, i-aş obliga pe toţi să- şi facă datoria de dimineaţa până seara, cu cuvinte aspre şi fapte şi mai aspre, dacă ar fi nevoie – nu e vremea să ezităm sau să încercăm experienţe, e vremea pentru acţiune, acţiune fără ocolişuri, clară, hotărâtă! Orice ezitare şi lipsă de vlagă pun în primejdie ţara. Nando nu-şi dă seama câtă putere are, niciodată nu şi- a dat seama – aş vrea să- i insuflu sufletul meu! Dar ce m-aş face apoi fără sufletul meu, care mă face să sper şi să cred şi să mă încred în ciuda a tot ce se întâmplă? Ah! Dar ieri am simţit că au nevoie de un cap, de un conducător, de un spirit – îmi amintesc că am mai simţit o dată asta, pe vremea holerei, în 1913. Toţi îşi pierduseră capul şi, în loc să încerce să facă ceva, şi-au mai pierdut şi cumpătul şi s-au mulţumit să se acuze între ei în loc să se pună pe lucru ca să îndrepte lucrurile. ..”

Volumul “Maria. Regina României. Jurnal de război (1910-1916)”, precedat de însemnări din 1910-1916, a fost lansat şi la Târgul Gaudeamus fiind disponibil in librării.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *