Val de licitatii pentru promovarea Romaniei în Italia, Franța, Marea Britanie, Germania, SUA și Turcia: contracte de 20 milioane de euro. Nu se găsesc însă ofertanți

Autoritatea Nationala pentru Turism a demarat in acest an un val de licitatii pentru promovarea brandului turistic national in media (TV si presa scrisa) din Italia, Franta, Marea Britanie, Germania, SUA si Turcia, contracte a caror valoare cumulata ajunge la aproape 20 milioane de euro (inclusiv TVA). Scopul este atragerea turistilor din aceste tari.

Toate contractele sunt din fonduri europene. Niciunul dintre contracte nu a fost însă atribuit pana in prezent, motivele fiind pe de o parte lipsa sau invaliditatea ofertelor, iar de cealalta parte – lipsa finantarii necesare din partea autoritatii pentru turism.

Autoritatea Nationala pentru Turism a lansat in acest an in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP) un val de licitatii media pentru promovarea brandului turistic national si atragerea turistilor din mai multe tari europene.

O analiza atenta in SEAP arata insa ca majoritatea licitatiilor care sunt in prezent in desfasurare au mai fost lansate si in 2013 sau la inceputul acestui an fiind anulate dupa ceva timp. Cert este ca cel putin pana acum nu a fost atribuit nici unul dintre contractele pe care vi le vom prezenta mai jos.

Situația licitațiilor în derulare, pe scurt:

Italia: 3,1 milioane de euro, pentru un an de campanie pe TV și în presa scrisă. Înainte de licitația de acum, două licitații pentru același scop au fost anulate: la una nu a fost niciun ofertant, iar la cealaltă, singura ofertă depusă (de la McCann) a fost declarată “inacceptabilă”.

Franța: 3,1 milioane de euro. Și aici au existat, anterior, alte două licitații, fără succes. Una dintre ele a fost anulată pentru că au fost depuse oferte inacceptabile si/sau neconforme. Ofertanții la licitațiile anulate au fost Havas Media France si The Media Workshop.

Marea Britanie: licitație de 2,86 milioane. Și aici au existat precedente anulate. Licitatii similare au fost anulate in lunile februarie si octombrie 2014

.

Germania: 3,91 milioane valoarea contractului, într-o licitație demarată în noiembrie. O licitatie similara pentru campanie media in Germania fusese lansata in luna mai 2014. Valoarea contractului era aceeași. Motivul: Imposibilitatea semnarii contractului, in conditiile in care autoritatea contractanta nu dispune de sursa de finantare necesara încheierii contractului de achizitie publica.

Pentru acest contract depusesera oferte Media Planning Group, Optimedia și McCann.

Statele Unite ale Americii: 2,6 milioane de euro pentru Achizitionarea serviciilor de publicitate pe canalele media din SUA pentru implementarea planurilor operationale multianuale de marketing pentru brandul turistic national
.

Si aici, ANT a mai incercat o data sa cumpere servicii de publicitate media pentru SUA, in luna decembrie 2013. A fost anulată pentru că s-au depus oferte inacceptabile si/sau neconforme’.

Firmele care depuseseră oferte in termenul limita au fost Spring O’Brian si Brian Cronin Associates.

ANT a încercat licitații și pentru promovarea turismului românesc în Turcia, dar fără succes. Două licitații, cu o valoare de 250.000 de euro fiecare, nu au avut niciun ofertant.

De notat faptul ca toate contractele au prevazuta o clauza suspensiva: Autoritatea precizeaza ca va incheia contractul cu ofertantul declarat castigator numai in masura in care fondurile necesare achizitiei vor fi asigurate prin semnarea contractului de finantare cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. In caz contrar, procedura este anulata.

citeste mai departe:

1. ITALIA. Licitatii lansate, anulate si reluate pentru promovare media

2. FRANȚA. Licitatii lansate, anulate si reluate pentru promovare media in Franta

3. MAREA BRITANIE. Licitatii lansate, anulate si reluate pentru campanii media in Marea Britanie

4. SUA. 2,6 milioane pentru promovarea României în America

5. GERMANIA. Licitatii lansate, anulate si reluate

6. TURCIA. Același scenariu, cu licitații lansate, anulate și reluate

sursa: paginademedia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *