Isterie la Sofia în urma anunțului Gazprom

Isterie la Sofia în urma anunțului Gazprom privind renunțarea la proiectul South Stream. Nici Belgradul nu crede în “lacrimile” Moscovei

http://www.energyreport.ro/images/turkey_lines.jpg

Anunțul făcut de președintele rus Vladimir Putin și confirmat de CEO-ul Gazprom, Alexei Miller, privind renunțarea de către Rusia la construirea gazoductului South Stream, a provocat o adevărată isterie la Sofia.

Dacă vicepreședintele Comisiei parlamentare pentru energie, Martin Dimitrov, a catalogat anunțul drept o cacialma, fostul ministru al energiei, Rumen Ovcharov, a estimat pierderile bulgare în eventualitatea eșecului implementării proiectului South Stream la 600 de milioane $.

Nici Serbia nu a primit prea bine anunțul, ministrul Energiei Alexander Antic susținând că Serbia nu a fost informată oficial de către Gazprom cu privire la orice modificare a proiectului de construcție a South Stream.

O primă reacție oficială bulgară a venit de la ministrul Economiei, Bozhidar Lukarski, citat de Novinite, care a declarat că gazoductul South Stream nu ar trebui să fie considerat suspendat până când Rusia nu va face o declarație oficială în acest sens.

Interdicția cu privire la exploatarea gazelor de șist rămâne valabilă

Ministrul bulgar a recunoscut că ministrul interimar al Economiei Vasil Shtonov a trimis o scrisoare în august Moscovei, o scrisoare care însă atrăgea atenția că proiectul gazoductului nu îndeplinește condițiile impuse de Uniunea Europeană (UE) și că UE nu ar fi interesată de construirea sa.

Rugat să comenteze dacă anunțul președintelui rus Vladimir Putin privind suspendarea proiectului gazoductului South Stream poate fi interpretat drept o mișcare menită a pune presiune guvernul bulgar în vederea ridicării interdicției privind forajul de gaze de șist, Lukarski a asigurat că moratoriul asupra producției de gaze de șist prin fracturarea hidraulică ar rămâne în vigoare.

Pierderile Bulgariei, estimate la 600 milioane $

Opoziția bulgară nu a pierdut prilejul de a exploata anunțul făcut ieri de Putin și Miller. Astfel, fostul ministru al Energiei Rumen Ovcearov a estimat pierderile Bulgariei ca urmare a suspendării gazoductului South Stream, în jurul valorii de 600 miloane $.

Într-un interviu acordat marți pentru Nova TV, Ovcearov a afirmat că tranzitul anual de gaze naturale de 63 de miliarde de metri cubi va redirecționatcătre Turcia și a subliniat că Bulgaria va pierde nu numai bani, ci, va suferi, de asemenea, și pierderi geostrategice și politice.

Ovcearov, ministru al Energiei în fostul guvern socialist (între 2005 și 2007) a adăugat că “Guvernul condus de Boiko Borisov va rămâne în istorie ca cel care a distrus trei proiecte de infrastructură la scară largă, care ar fi putut ajuta Bulgaria iasă din criza economică”.

De altfel, în conferința de presă desfășurată ieri la Ankara, Putin a și afirmat că CE ar trebui să despăgubească Bulgaria pentru încălcarea suveranității, îm opinia sa CE fiind instituția care a făcut presiuni asupra Sofiei în vederea suspendării lucrărilor la gazoduct.
Citește mai mult: energyreport.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *