“Procurorul general Tiberiu Niţu a declarat, vineri, că faptele pentru care a fost reţinută șefa DIICOT Alina Bica sunt grave, însă a ținut să precizeze că nu au fost săvârşite în timpul exercitării funcţiei de procuror sau de şef al DIICOT.” – potrivit cotidianul.ro
“Sunt mulțumit de ofensiva procurorilor în lupta împotriva corupției. În același timp, sunt profund dezamăgit că sunt procurori care nu au înțeles statutul de magistrat și rigorile acestuia, chiar și atunci când sunt detașați la alte instituții. Faptele de care este acuzată doamna Bica sunt foarte grave, dar nu au fost săvârșite în exercitarea atribuțiilor de procuror ori de procuror șef al DIICOT, ci de secretar de stat la Ministerul Justiției și membru în comisia de retrocedări”, a spus Nițu, la intrarea în sediul Parchetului General.
Totodată, acesta a anunțat că “va analiza” și va solicita revocarea Alinei Bica din funcţie dacă nu va demisiona.
Întrebat cine va conduce DIICOT în perioada următoare, Niţu a spus că, pentru început, conducerea va fi asigurată de procurorul şef adjunct, împreună cu el.
“Pentru început, conducerea DIICOT va fi asigurată de doamna procuror șef adjunct, împreună cu mine. Pentru că, potrivit legii, procurorul general conduce DIICOT și DNA, prin intermediul procurorului șef, ceea ce înseamnă că putem exercita un act de conducere, pentru început, prin procurorul șef adjunct împreună cu mine”, a spus Nițu.
“În situația în care nu vom fi în prezența unui act unilateral de voință din partea doamnei Bica, mă refer la demisie, voi analiza și voi solicita, în calitate de conducător al Parchetului, așa cum prevede legea, revocarea din funcția de conducere și există și instituția revocării din DIICOT”, a adăugat Nițu, subliniind că Alina Bica se bucură, ca orice cetățean, de prezumția de nevinovăție, acum “serios afectată”, iar DIICOT este o structură extrem de importantă și puternică, constituită din oameni profesioniști și onești.
Procurorul general a făcut referire și la decizia CSM, care a dat aviz pentru arest la domiciliu în cazul Alinei Bica, și nu pentru arestarea preventivă.
Chestionat de ce CSM a încuviinţat arestul la domiciliu, în condiţiile în care în alte cazuri încuviinţarea este pentru arestare preventivă, Tiberiu Niţu a spus că decizia CSM nu este o imixtiune în procedura unei instanţe, ci este o procedură prevăzută de lege, prin care se încuviinţează luarea unei măsuri preventive, mai departe decizia aparţinând instanţei.
“Această atribuție a fiecărei secții din CSM nu este o imixtiune sau o preluare a activității unei instanțe. Este o procedură prevăzută de lege prin care fiecare secție încuviințează cu privire la magistrați: percheziție, arest și alte măsuri procesuale. Atâta timp cât este o procedură prevăzută de lege, nu poate fi considerată o încălcare sau o imixtiune în activitatea unei instanțe. Nu știu nici ce s-a cerut de către DNA, știu doar ce au hotărât colegii de la secția pentru procurori. Este o atribuție prevăzută de lege, dumnealor pot evalua și pot decide într-un sens sau altul”, a spus procurorul general.