Alianța Pacienților Cronici a inițiat trei procese împotriva statului român

Alianța Pacienților Cronici din România (APCR) a dat în judecată statul român în trei procese diferite pentru nerespectarea dreptului pacienților la sănătate, garantat prin Constituție, procesele fiind demarate în luna mai, a anunțat vineri președintele asociației, Cezar Irimia.

“Au trecut șase ani, peste 2.000 de zile, de când ne luptăm cu bolile noastre și pierdem război după război, pentru că nu ne putem trata cu acele medicamente care ne-ar oferi șanse reale la viață. Sunt șase ani de când discutăm cu autoritățile, de când tragem semnale de alarmă și tot atâția ani de când autoritățile au ales să ne ignore. De data aceasta sunt obligate de instanță să-și îndrepte atenția către noi și să ne răspundă solicitărilor noastre de a avea acces la medicamente de ultimă generație”, a spus președinte APCR într-o conferință de presă.

Potrivit acestuia, organizația sa a apelat la acest gest ca la un ultim “sprijin” în rezolvarea problemelor pacienților.

“Polonia a actualizat lista, Bulgari a actualizat-o de patru ori în doi ani. La noi, pacienți cu șansă reală de viață au murit din această cauză. Ne vedem amăgiți, păcăliți. Nu mai tolerăm niciun derapaj! Chiar dacă Europa impune reguli în domeniul medical, România le încalcă”, a spus Irimia.

APCR a demarat trei procese împotriva statului român, a explicat Irimia, prima acțiune fiind declanșarea procedurii de infringement pentru încălcarea Directivei 89/105, care prevede ca statele europene să soluționeze cererile de introducere a unor terapii pe listele de medicamente compensate și gratuite în maxim 180 de zile.

Cea de-a doua acțiune privește demararea unei acțiuni în instanță pentru obligarea Guvernului, Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate să actualizeze lista medicamentelor compensate.

De asemenea, un alt proces se referă la realizare unei ordonanțe președințiale prin care 7 pacienți care suferă de boli cronice să beneficieze de tratament inovator care le-ar salva viața.

“(…) Membri ai APCR solicită autorităților să le pună la dispoziție tratamentul inovator prescris de medic care este esențial pentru supraviețuirea lor și care nu are alternativă pe lista deja existentă a medicamentelor gratuite și compensate”, a explicat Irimia.

“Suntem conștienți că avem de parcurs un drum lung, că este pentru prima oară când pacienții români iau acțiune la un asemenea nivel împotriva statului român și, chiar și așa, aceștia vor mai avea de așteptat până când problema accesului la tratament va fi soluționată. Dar măcar acum au mai multă speranță, întrucât procesele sunt pe rol și conform procedurilor ar trebui ca în perioada imediat următoare să avansăm cu fiecare dintre ele”, a declarat Dan Cimpoeru, avocat APCR.

APCR este formată din 5 asociații care reprezintă patologii cronice: Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România, Fundația “Speranța Diabeticilor” Turda, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România, Asociația Națională a Hemofilicilor din România și Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune.

sursa: agerpres

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *