BAC-ul profesional aduce în faliment fabricile de diplome: “N-o să mai avem studenţi deloc!” ANALIZA unei afaceri de UN SFERT DE MILIARD DE EURO PE AN

Elevii care aleg să dea bacalaureatul profesional nu vor mai avea acces în universităţi, nici în cele particulare, nici în cele de stat. BAC-ul profesional propus de Ministerul Educaţiei pentru 2013 presupune ca elevii să pregătească un proiect, să susţină o probă practică şi să dea o lucrare scrisă la educaţie antreprenorială.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat la GÂNDUL LIVE că ordonanţa de urgenţă prin care se introduce bacalaureatul profesional interzice categoric elevilor accesul la universitate şi nu va permite niciunei instituţii de învăţământ, indiferent că este de stat sau particulară, să primescă absolvenţii.

“Ordonanţa specifică clar că este vorba de orice fel de învăţământ superior”, a spus Ecaterina Andronescu.

 Universităţile particulare, o afacere de un sfert de miliard de euro anual

Statisticile de la Ministerul Educaţiei arată că, din cei aproape 700.000 de studenţi câţi sunt în România, aproximativ 250.000 învaţă la universităţile particulare. Taxele de studiu de la aceste universităţi variază în funcţie de profilul urmat de student. Suma medie plătită de un student la particulară este de 1.000 de euro, ceea ce înseamnă că toate cele 56 de universităţi particulare acreditate şi autorizate rulează un sfert de miliard de euro anual din taxele de la studenţi.

Rectorii universităţilor particulare susţin că măsura BAC-ului profesional îi va afecta, pentru că numărul de studenţi este în scădere de la an la an. Procentul mic de elevi care au luat examenul de maturitate în ultimii trei ani a crescut concurenţa dintre universităţi, susţin rectorii. Pe de altă parte, oficialii de la particulare spun că era previzibilă scăderea numărului de studenţi.

Totodată, reprezentanţii universităţilor particulare susţin că unii dintre elevii care vor lua cu BAC-ul profesional nu vor mai ajunge niciodată la facultate.

Rectorul Universităţii Ecologice: E absurd să dai două tipuri de bacalaureat

Citeste mai departe: Gândul.info

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *