Nemulţumirile EMISARULUI lui Obama faţă de Ponta şi Antonescu: voturile ILEGALE la referendum, schimbarea listelor de votanţi şi presiunile asupra judecătorilor CCR

Philip Gordon, emisarul trimis de Administraţia Obama la Bucureşti pentru a discuta despre evenimentele politice “îngrijorătoare” din România, s-a întâlnit luni mai întâi cu Traian Băsescu, apoi cu Crin Antonescu şi cu Victor Ponta, titrează Gândul  

Mesaj dur transmis de Philip Gordon premierului Victor Ponta şi preşedintelui interimar Crin Antonescu, la capătul unei zile în care emisarul american s-a mai întâlnit cu preşedintele suspendat Traian Băsescu. În esenţă, emisarul administraţiei Obama exprimă îngrijorările SUA faţă de voturile “ilegale” de la referendum, faţă de încercările de schimbare a listelor electorale permanente şi faţă de presiunile politice asupra judecătorilor CCR.

Philip Gordon, emisarul trimis de Administraţia Obama la Bucureşti pentru a discuta despre evenimentele politice “îngrijorătoare” din România, s-a întâlnit luni mai întâi cu Traian Băsescu, apoi cu Crin Antonescu şi cu Victor Ponta, de la care a declarat că a auzit “ce trebuia”.

“Evident, e mai important ce fac oamenii decât ce spun. Dar tot ceea ce pot să sper, după aceste întâlniri, este că ei (oficialii români, n.red.) conştientizează importanţa acestor lucruri şi că vor respecta aceste principii”, a anunţat, în cursul serii, oficialul SUA, care a subliniat că ţara sa susţine pe deplin cele 11 solicitări ale Comisiei Europene pentru România.

Gordon a explicat, într-o întâlnire cu jurnaliştii, că a venit în România pentru a exprima preocupările Statelor Unite cu referire la referendumul pentru demiterea preşedintelui. “Au existat, aşa cum se ştie, acuzaţii credibile de vot ilegal masiv la referendum, au fost demersuri de schimbare a listelor cu votanţi, care ar schimba cvorumul de vot şi, se pare, încercări de presiune asupra Curţii Constituţionale privind validarea referendumului. Toate aceste acuzaţii au ridicat semne de întrebare privind legitimitatea oricărui rezultat care este aşteptat”, a spus Philip Gordon, citat de Mediafax.

Ziua discuţiilor. Primul vizitat – Băsescu

Gordon, Asistent pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice din cadrul Departamentului de Stat american, a mers mai întâi la sediul de campanie al preşedintelui suspendat, unde a stat aproximativ o oră. De aici, oficialul american s-a îndreptat spre Palatul Cotroceni şi i-a transmis preşedintelui interimar Crin Antonescu “preocuparea” Statelor Unite faţă de situaţia din România. Ultima oprire a fost Palatul Victoria, unde Philip Gordon a avut, începând cu ora 17.00, o întrevedere cu Victor Ponta, în timp ce în faţa clădirii Guvernului un grup de aproximativ 30 de protestatari cereau demisia primului-ministru, conform Mediafax.

 

Antonescu: “Avem o situaţie”. Gordon: “Suntem preocupaţi de această situaţie”

La începutul întrevederii cu preşedintele interimar al României, Philip Gordon a declarat că SUA urmăresc “cu atenţie” ce se întâmplă la Bucureşti.

“Ne pasă de România, ne este un prieten şi un partener cu care avem un parteneriat strategic. Ne pasă de democraţia din România şi facem tot ce se poate pentru a susţine statul de drept şi independenţa instituţiilor şi suntem preocupaţi de această situaţie”, i-a spus adjunctul lui Hillary Clinton preşedintelui interimar.

La rândul său, Crin Antonescu i-a explicat oficialului american că se bucură de venirea acestuia la Bucureşti “pentru clarificări”. “Mă bucur că aţi venit şi avem această discuţie pentru clarificări. Avem o situaţie aici în România, o situaţie politică”, i-a spus Antonescu lui Gordon, în limba engleză.

Train Băsescu, prima oprire

Emisarul Administraţiei Obama a ajuns la sediul de campanie al lui Traian Băsescu la ora 11 şi a discutat cu preşedintele suspendat aproximativ o oră.

Philip Gordon, care a fost însoţit de ambasadorul american Mark Gitenstein, a fost întâmpinat în faţa sediului de campanie de către Cristian Diaconescu.

Consilierii preşedintelui suspendat, Cristian Diaconescu, Iulian Chifu, Bogdan Mănoiu şi Bogdan Oprea, au fost şi ei prezenţi la întâlnirea Băsescu-Gordon.

(FOTOGRAFII: STAFF TRAIAN BĂSESCU)

Philip Gordon se va întâlni astăzi şi cu primul-ministru Ponta, care s-a întors în această după-amiază de la Jocurile Olimpice, împreună cu sportivii români.

De asemenea, adjunctul lui Hillary Clinton are programate întrevederi cu reprezentanţi ai societăţii civile şi ai mediului de afaceri.

Vizita la Bucureşti, decisă în Turcia

Philip Gordon a ajuns duminică la Bucureşti, însă nu a avut niciun program oficial, toate întâlnirile fiind stabilite pentru ziua de luni, a declarat pentru gândul biroul de presă al Ambasadei SUA în România.

Această vizită a fost decisă abia la sfârşitul săptămânii trecute, când Gordon se afla, împreună cu Hillary Clinton, în Turcia. Dat fiind că era “în zonă”, Asistentul pentru Afaceri Europene din cadrul Departamentului de Stat american a decis să vină şi la Bucureşti, pentru a discuta despre ultimele evenimente politice din ţara noastră, a mai explicat pentru gândul sursa citată.

Vizita emisarului american a fost anunţată vineri, printr-un comunicat postat pe site-ul Departamentului de Stat al SUA. Explicaţia pentru popasul lui Philip Gordon în România este “îngrijorarea” Statelor Unite în legătură cu ultimele acţiuni ale Guvernului Ponta, “care ameninţă separarea democratică a puterilor în stat şi slăbesc independenţa instituţiilor statului”.

Preocuparea Administraţiei Obama pentru situaţia politică din România a fost exprimată în repetate rânduri şi de ambasadorul american la Bucureşti, Mark Gitenstein. Diplomatul a făcut apel la politicienii români să nu mai exercite presiuni asupra Curţii Constituţionale şi să respecte independenţa acestei instanţe.

Săptămâna trecută, Gitenstein s-a întâlnit cu primul-ministru Victor Ponta, cu care a discutat despre “parteneriatul strategic România-SUA”. Totodată, ambasadorul american a mers luni la MAI, unde a avut o întrevedere cu fostul ministru de Interne Ioan Rus, tocmai în ziua în care acesta şi-a dat demisia din Minister. Aceste vizite nu sunt deloc ieşite din comun, deoarece Gitenstein se întâlneşte frecvent cu oficialii români, a explicat, zilele trecute, pentru gândul   Ambasada SUA.

Citeşte mai mult: gândul.info

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *