Fierbe PSD-ul: “Lui Ponta au început să-i tremure genunchii după ce s-a întâlnit la Guvern cu ambasadorul SUA”

Lideri din USL încep să fie din ce în ce mai nemulţumiţi de modul în care guvernul Ponta acţionează pentru stabilirea numărului persoanelor înscrise în listele electorale permanente. Anularea mini-recensământului, anunţat cu mare tam-tam, dar şi alte acţiuni “confuze” ale echipei guvernamentale au început să nemulţumească teritoriul.

Nervozitate. Cam aşa poate fi descrisă starea de spirit din interiorul USL din cauza modului în care Guvernul acţionează pentru actualizarea listelor electorale permanente, decisive în stabilirea cvorumului de prezenţă pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Cel care a dat public un mesaj critic la adresa guvernului a fost chiar preşedintele interimar, Crin Antonescu. Potrivit acestuia, Guvernul a manifestat o anumită “timiditate şi confuzie” faţă de presiunile venită din partea preşedintelui suspendat Traian Băsescu.

Grupul de la Constanţa atacă Grupul de la Cluj

Principalele acuze la adresa lui Victor Ponta ţin de nominalizarea lui Ioan Rus în fruntea Ministerului de Interne, de “bâlbâielile” de comunicare, dar şi de modul practic în care sunt periate listele.

Cei din PSD Constanţa nu înţeleg de ce a fost menţinut Ioan Rus în fruntea Ministerului, deşi a încălcat decizii luate în cadrul Comitetului Executiv al partidului.

“La ultimul Comitet Executiv liderii organizaţiilor din teritoriu i-au cerut lui Rus să-i scoată de pe listele electorale pe cei cu cărţile de identitate care nu mai sunt valabile. Probabil nu a vrut. Ponta a fost de acord să se facă acest lucru, iar după numărătoarea noastră era vorba de aproximativ un milion de persoane. O singură dată apeşi pe soft şi constaţi că aceştia nu mai sunt, dar Rus nu a dorit“, a declarat pentru gândul preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu.

El nu s-a sfiit să spună că Ioan Rus nu a jucat în tabăra USL, ci a făcut jocul preşedintelui suspendat Traian Băsescu.

Nu suntem toţi în aceeaşi tabără, unii sunt detaşaţi la partid şi de aceea nu se mai află în Guvern“, a fost remarca lui Nicuşor Constantinescu.

El a precizat că la ultimul referendum desfăşurat în judeţul Constanţa s-a constatat că numărul persoanelor înscrise pe liste a scăzut cu aproape 100.000.

“Am obligat INS să recunoască acest lucru în instanţă. Rus trebuia să ceară listele de la INS. De ce nu a făcut-o?”, a spus pentru gândul Nicuşor Constantinescu.

Lider local: Lui “Ponta au început să-i tremure genunchii” după ce s-a întâlnit la Guvern cu ambasadorul SUA

Un alt lider al PSD spune că lui “Ponta au început să-i tremure genunchii” după ce s-a întâlnit la Guvern cu ambasadorul SUA, Mark Gitenstein.

“Luni la partid am discutat ceva şi apoi marţi la Guvern s-a stabilit altceva. Între timp s-a văzut Ponta cu ambasadorul SUA. Trebuie să avem o discuţie cu Ponta la viitorul Birou Permanent Naţional să ne spună ce s-a întâmplat”, a declarat pentru gândul unul din liderii social-democraţilor, care nu a dorit să-i fie dat numele.

Luni, după şedinţa Biroului Permanent Naţional, s-a anunţat că se face un mini-recensământ prin “anchete sociale” cu “poliţia la uşă” pentru a se stabili clar numărul persoanelor care mai au domiciliul în ţară. Marţi, după şedinţa de Guvern, premierul Victor Ponta a anunţat că renunţă la mini-recensământ din cauza boicotului primarilor PDL.

“Rus ne-a făcut mult rău prin atitudinea avută. A întârziat orice discuţie cu INS şi a ţinut-o mereu că sunt 18 milioane de persoane pe listele electorale”, a adăugat un alt membru al conducerii PSD.

Oprişan, Vrancea: Băsescu vrea să izoleze PSD şi să se alieze cu PNL

Vicepreşedintele Marian Oprişan a declarat pentru gândul că s-a renunţat la mini-recensământul anunţat din cauza boicotului anunţat de primarii PDL. El a adăugat că planul lui Traian Băsescu este de a provoca o schimbare în cadrul conducerii PNL pentru refacerea Alianţei cu PDL şi izolarea PSD.

Propunerea PNL: Recensământul buletinelor

Nici în tabăra liberalilor lucrurile nu stau mai bine. Nervozitatea manifestată de Crin Antonescu se resimte şi în rândul PNL.

“Trebuie să înghiţim şi să strângem rândurile. Trebuie să avem încredere în Ponta că va face o numărătoare corectă şi îi va elimina din liste pe cei care nu au ce să caute acolo. Nu putem să ne trezim tot cu 18 milioane la finalul acestei perieri a listelor”, a spus pentru gândul un lider PNL.

Vicepreşedintele Rareş Mănescu, care conduce şi Primăria Sectorului 6, a precizat că trebuie făcut un “recensământ al buletinelor”.

“Trebuie să facem un recensământ al buletinelor. Acele CNP-uri care există trebuie să fie dublate de actele de identitate. Cred că 1,5 milioane de români sunt plecaţi în Europa şi au stabilită reşedinţa acolo. Ei nu mai pot fi înscrişi pe listele electorale permanente, pe baza cărora poate fi stabilit cvorumul de prezenţă la referendumul pentru demiterea preşedintelui Băsescu”, a declarat pentru gândul Mănescu.

Lideri din PNL susţin că nu înţeleg de ce fostul ministru de Interne Ioa Rus a evitat să facă orice demers pentru a se valida rezultatele recensământului din 2011.

Crin cel critic

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a avut o atitudine destul de critică la adresa Guvernului, dar şi în mod personal la adresa lui Victor Ponta. Despre ultimul a spus că poate a fost “intimidat şi ameninţat” şi că trebuie să acţioneze energic şi fără frică.

Potrivit acestuia, cvorumul de prezenţă pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu se stabileşte din persoanele aflate pe listele electorale permanente şi nu din toate persoanele care au peste 18 ani.

USL consideră că pe acestea pot fi trecute doar persoanele care au domiciliul în România, ei dorind ca românii din afara graniţelor să nu fie număraţi la stabilirea cvorumului de prezenţă.

 

Un articol Gândul

semnat de Cristian Andrei  reporter special

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *