Kommersant: Moscova sugerează Tiraspolului să se pregătească de integrarea în Republica Moldova

Conflictul transnistrean ar trebui să fie soluționat prin integrarea regiunii transnistrene în Republica Moldova, în calitate de raion cu statut special. Despre aceasta a declarat viceministrul rus al Afacerilor Externe, Grigorii Karasin, în timpul vizitei sale la Tiraspol unde a sosit pentru a participa la aniversarea a 20 de ani de la începutul operaţiunii de menţinere a păcii pe Nistru.

Astfel, Moscova a dat de înțeles Tiraspolului că acesta nu ar trebui să mizeze pe susținerea Moscovei în recunoaşterea independenţei şi să se pregătească să devină parte a Republicii Moldova, scrie publicaţia rusă Kommersant.

 

(foto: Evghenii Şevciuk şi Grigorii Karasin)

 

Oficialul rus a spus că Federația Rusă nu exclude posibilitatea reglementării conflictului transnistrean, prin crearea unui stat federal moldovenesc. Întrebat de jurnalişti dacă Moscova ar putea recunoaşte independenţa Transnistriei, Karasin a răspuns fără echivoc: “Noi vedem viitorul Transnistriei în calitate de raion cu statut special, cu garanții speciale recunoscute la nivel internațional, în componența statului neutru moldovenesc.”

În esenţă, Karasin nu a spus nimic nou. Totuși, astfel de declaraţii nu au fost făcute la Tiraspol, mai ales în prezenţa conducerii transnistrene. Astfel, Moscova a dat de înțeles Tiraspolului că acesta nu ar trebui să mizeze pe susținerea Moscovei în recunoaşterea independenţei, şi să se pregătească să devină parte a Republicii Moldova.

Potrivit unei surse din cercurile diplomației ruse care se ocupă de problema transnistreană, Moscova trebuie să obţină garanția neutralității Republicii Moldova şi refuzul aderării la NATO.

“Totodată sunt importante garanțiile securității populaţiei vorbitoare de limbă rusă, atât pe teritoriul transnistrean, cât și pe malul drept al Nistrului”, a explicat sursa. De asemenea, “în cazul în care va avea loc reunificarea este logic să ridicăm problema acordării statutului de a doua limbă de stat pentru limba rusă.”

UNIMEDIA precizează că recent, liderul de la Tiraspol, Evghenii Şevciuk, a declarat că Tiraspolul respectă poziţia Moscovei privind soluţionarea conflictului transnistrean cu respectarea integrităţii teritoriale a RM. „Totodată, transnistrenii, o mare parte din ei fiind cetăţeni ai FR, îşi doresc ca reglementarea politică a conflictului să corespundă cu doleanţele lor. Ei au ales vectorul politicii externe în 2006, când au pledat pentru proclamarea independenţei şi unirea cu Federaţia Rusă. Astăzi, continuăm să fim adepţii acestui principiu”, a spus el.

Sursa: UNIMEDIA.MD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *