Un nou conflict teritorial ameninta Republica Moldova. Al doilea oras din Moldova vrea autonomie crescuta

Consiliul municipal din orasul Balti, care e al doilea ca marime din Republica Moldova (nord), a decis joi, organizarea unui referendum pentru extinderea autonomiei locale.

Extinderea autonomiei a venit la propunerea comunistilor.

Comunistii sunt majoritari in consiliul local. Ei au argumentat ca au facut aceasta propunere pentru ca in ultimii trei ani politica conducerii centrale de la Chisinau nu corespunde cu ceea ce-si propun sa realizeze pentru oras autoritatile locale, informeaza union.md.

Referendumul ar urma sa aiba loc la 9 septembrie. Presedintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, a declarat insa ca alesii locali de la Balti si-au depasit atributiile, inclusiv pentru ca nu pot stabili ei data unui referendum, si, in plus, Constitutia Republicii Moldova vorbeste de o singura autonomie – cea gagauza din sudul tarii.

Conflict teritorial

Municipiul Balti are o populatie de 150.000 de locuitori, iar aici exista importante comunitati de minoritati nationale. Aceasta este traditional o localitate pro-comunista, unde limba romana practic nu se vorbeste pe strazi.

Avand un consiliu local cu o majoritate clara comunista, acesta a oficializat acum patru luni si drapelul bicolor rosu-albastru, utilizat de Partidul Comunistilor la mai multe manifestatii de protest, fiind considerat de acestia un drapel al Tarii Moldovei medievale.

In Republica Moldova, stat ce se confrunta cu un conflict secesionist la est (Transnistria), exista si autonomia gagauza, in sud. Unitatea Teritorial Autonoma Gagauz Yeri (Gagauzia) are o populatie de circa 155.000 persoane, dintre care peste 80% gagauzi (populatie ortodoxa, de origine turca).

Gagauzia are propriul guvern (comitet executiv) si parlament (Adunarea Populara). In regiune se vorbesc trei limbi oficiale – in primul rand rusa, gagauza si mai putin romana.

Sursa : econtext

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *