România, pusă din nou la zid la Bruxelles: Spania a cerut explicaţii despre situaţia politică de la Bucureşti

Comisiei Europene i s-a cerut să prezinte o evaluare a situaţiei din România, în cadrul Consiliului pentru Afaceri Generale care a avut loc marţi la Bruxelles şi în care au continuat negocierile pentru viitorul buget al UE, titreaza Adevărul

Cererea a venit din partea delegaţiei Spaniei, iar partea română a fost luată prin suprindere de apariţia acestui punct pe ordinea de zi. Ministrul pentru Afaceri Europene, Leonard Orban, prezent la reuniune, a criticat faptul că, dacă acest punct a fost introdus în discuţie, România trebuia avertizată.

„Am spus că sunt suprins de faptul că acest subiect a fost introdus chiar astăzi pe ordinea de zi. De asemenea, sunt suprins pentru că, dacă era un punct de informare, trebuia să i se dea cuvântul României, mai ales că în ţară este o situaţie extrem de dinamică, iar pe unele din punctele convenite de Guvern cu Comisia Europeană au fost modificate schimbări chiar astăzi. Am reiterat angajamentul Guvernului României de a îndeplini cât mai curând posibil angajamentele asumate în faţa Comisiei Europene”, a precizat Orban.

Potrivit acestuia, Comisia Europeană a punctat faptul că îngrijorările au fost reflectate în raportul sub Mecanismul pentru Cooperare şi Verificare. „Anumite angajamente par a fi îndeplinite”, aceasta este formularea clasică şi exactă pe care comisarul prezent în Consiliu a folosit-o la adresa României, a mai precizat Orban. Comisia face însă şi o evaluare juridică a tuturor schimbărilor operate de Bucureşti, în special în privinţa celor două ordonanţe de urgenţă – cea prin care au fost modificate competenţele CCR şi cea referitoare la condiţiile de validare a referendumului.
Articol: Adevărul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *