Scandal monstru la TVR

Site-ul TVRinfo.ro nu mai are dreptul să realizeze materiale proprii în timpul campaniei pentru referendum, potrivit Evenimentul Zilei

Situaţia site-ului TVRinfo.ro devine de la o zi la alta mai incertă. După ce, săptamana trecută , Mona Dîrţu şi-a dat demisia din poziţia de director al TVR Inter activ, motivând că i s-a luat dreptul de a lua decizii editoriale pentru noile site- uri ale TVR (tvrinfo.ro, tvrplus. ro, tvr.ro şi site-urile de eveniment), zilele trecute  Teodor Tiţă, redactor-şef TVRinfo. ro şi Alexandra Bădicioiu-Matei (redactor-şef adjunct) au intrat în concediu.

Presiuni din partea noii conduceri

Într-o scrisoare comună postată pe Facebook, ei dezvăluie presiunile ce se fac asupra angajaţilor, după venirea noii conduceri. “La o zi după ce a fost numită în funcţia de coordonator editorial, Monica Ghiurco a trimis o solicitare prin care se cerea, la punctul unu, «curăţarea homepageului de ştiri politice cu valenţe electorale în favoarea subiectelor arzătoare, de interes public, tratate pe larg şi exhaustiv în Jurnalele TVR»“, povestesc aceştia.

Jurnaliştilor li s-a comunicat că “de duminică, site-ul TVRinfo.ro nu mai are dreptul să realizeze materiale proprii în timpul campaniei pentru referendum”. “Am fost puşi în situaţia ridicolă de a cere documente oficiale de la CNA prin care să ni se precizeze ceea ce ştiam deja: că nu există nici o prevedere a Consiliului în ceea ce priveşte mediul online. Deşi iniţial am obţinut un hohot de râs din partea membrilor CNA, am primit de la ei un răspuns în care se afirmă clar că TVRinfo.ro nu se află sub reglementarea instituţiei.

În ciuda răspunsului, ni s-a interzis expres realizarea oricăror interviuri cu actori politici relevanţi în timpul campaniei pentru referendum. Ar fi de menţionat şi că, în momentul în care ne-am arătat disponibilitatea de a obţine documentul de la CNA, ni s-a cerut să obţinem şi de la Parlament un document prin care să se precizeze că putem face interviuri. Asta, după ce ni s-a sugerat că ar fi bine să nu le realizăm“.

Jurnaliştii aflaţi la conducerea TVRinfo.ro mai spun că o parte din redactori au contracte de colaborare care expiră în curând şi nu ştiu dacă acestea vor fi prelungite.

În acest moment nu mai putem garanta calitatea şi relevanţa unui site afl at în dezintegrare, din motive administrative, dar şi editoriale.”
TEODOR TIŢĂ ŞI ALEXANDRA BĂDICIOIUMATEI, TVRinfo.ro

Scrisoarea integrală, în continuare

“La sfârşitul anului trecut, am venit în TVR să participăm la construcţia unui site de ştiri, alături de Mona Dîrţu.

 Televiziunea publică luase, în final, decizia să înceapă o mică ofensivă pe online. Până atunci, avea o prezenţă „discretă”, în pofida faptului că TVR este unul dintre cei mai mari producători de conţinut jurnalistic din România.

 A rezultat TVRinfo.ro, care, cu ajutorul unei echipe de jurnalişti cu experienţă, s-a făcut remarcat, credem noi, în mai puţin de două luni de la lansare. O spun materialele în exclusivitate, citate de publicaţiile online concurente.

 În acest moment, însă, nu mai putem garanta calitatea şi relevanţa unui site aflat în dezintegrare, din motive administrative, dar şi editoriale.

 O parte din redactori au contracte de colaborare care expiră în curând şi, în urma insistenţelor noastre de a afla ce se întâmplă cu viitorul lor, nu am primit nici un răspuns din partea conducerii instituţiei. E imposibil să susţii activitatea unui portal de ştiri, la aceleaşi standarde, fără echipă.

 Editorial, de duminică, site-ul TVRinfo.ro nu mai are dreptul să realizeze materiale proprii în timpul campaniei pentru referendum.

 Am fost puşi în situaţia ridicolă de a cere documente oficiale de la CNA prin care să ni se precizeze ceea ce ştiam deja: că nu există nici o prevedere a Consiliului în ceea ce priveşte mediul online. Deşi iniţial am obţinut un hohot de râs din partea membrilor CNA, am primit de la ei un răspuns în care se afirmă clar că TVRinfo.ro nu se află sub reglementarea instituţiei.

 În ciuda răspunsului CNA, ni s-a interzis expres realizarea oricăror interviuri cu actori politici relevanţi în timpul campaniei pentru referendum. Ar fi de menţionat şi că, în momentul în care ne-am arătat disponibilitatea de a obţine documentul de la CNA, ni s-a cerut să obţinem şi de la Parlament un document prin care să se precizeze că putem face interviuri (Parlamentul este în vacanţă, probabil că răspunsul, dacă ar fi venit, ar fi ajuns în toamnă). Asta, după ce ni s-a sugerat că ar fi bine să nu le realizăm.

 De asemenea, la o zi distanţă după ce a fost numită în funcţia de coordonator editorial, Monica Ghiurco a trimis o solicitare prin care se cerea, la punctul unu, „curăţarea homepage-ului de ştiri politice cu valenţe electorale în favoarea subiectelor arzătoare, de interes public, tratate pe larg şi exhaustiv în Jurnalele TVR.” În treacăt fie spus, ni s-a reproşat printre altele şi abundenţa de linkuri într-o ştire. Cine a lucrat în online înţelege absurditatea acestei critici.

 De menţionat că aceste solicitări ne-au fost adresate duminică, după ce, schimbările administrative, în urma cărora deveneam subordonaţi editorial unei alte structuri decât celei în care a fost lansat TVRinfo.ro, se petreceau sâmbăta.

 Motivul pentru care am venit în TVR nu mai există. Un site de ştiri nu poate concura pe piaţă fără dreptul la conţinut propriu.

 De azi suntem în concediu, pentru a ne da seama ce vom face în continuare. Asta nu înseamnă că redacţia nu este una dintre cele mai bune, nu numai din online, dar şi din alte medii din România.

 Îi rugăm pe cei care fac parte din publicul TVRinfo.ro să aibă încredere în semnăturile lor, indiferent unde le citesc. Pe acest site sau pe altul. Puţini sunt jurnaliştii care au arătat atâta inteligenţă, răbdare şi hotărâre să îşi facă meseria în condiţii ostile.

 Teodor Tiţă
Redactor şef TVRinfo.ro

 Alexandra Bădicioiu Matei
Redactor şef adjunct TVRinfo.ro”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *