Persoanele care realizează venituri de peste 1.400 de lei ar putea plăti contribuţii şi pentru soţul, soţia sau părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinere, potrivit Adevărul
Până acum, coasiguraţii (soţul, soţia sau părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate) primeau servicii de sănătate fără să fie obligaţi să plătească vreun ban. Potrivit noului proiect de Lege în domeniul sănătăţii, acest lucru se poate schimba, românii cu venituri fiind obligaţi să plătească pentru coasiguraţi (aceştia pot avea cel mult trei coasiguraţi).
Persoanele cu venituri mai mari de 1.400 de lei vor plăti din propriul buzunar. „Conform proiectului, urmează a fi impozitate numai persoanele care au un venit mai mare decât dublul salariului minim pe economie. O persoamă cu doi coasiguraţi în grijă are drept venit pentru viaţa de zi cu zi 500 de lei per individ, mult sub pragul sărăciei. Acest buget va fi diminuat cu încă 5,5% pentru fiecare coasigurat”, protestează Sorin Paveliu, expert în politici de sănătate al Societăţii Academice Române. Pentru cei cu venituri mai mici, contribuţiile vor fi suportate de la bugetul de stat.
38 de lei pentru fiecare coasigurat, pe lună
Românii cu venituri mai mari decât două salarii minime brute pe ţară vor trebui să plătească, pentru persoanele fără venituri aflate în întreţinere, contribuţia de asigurări obligatorii de sănătate. „Cei cu salarii mai mari decât două salarii minime pe economie vor trebui să plătească pentru fiecare coasigurat o cotă de contribuţie de aproximativ 38 de lei. Dacă salariul este sub plafonul de 1.400 de lei, atunci plăteşte statul contribuţia”, detaliază Călin Alexandru, directorul Direcţiei de asistenţă socială medicală şi politici de sănătate din cadrul Ministerului Sănătăţii (MS).
Reprezentanţii MS mai spun că prin această prevedere urmăresc să nu existe nicio categorie de persoane care să fie asigurate, fără să existe o plată directă sau din alte surse. „Unul dintre principiile urmărite a fost asigurarea unui echilibru între veniturile şi cheltuielile fondului de asigurări de sănătate.
Chiar şi pentru categoriile scutite trebuie să plătească cineva. Statul a decis scutirea, aşa că statul va fi cel care va suporta, în cea mai mare parte, contribuţia”, mai spune Călin Alexandru. El menţionează faptul că, „potrivit evaluărilor Ministerului de Finanţe, sumele care ar veni de la bugetul de stat la cel de sănătate ar reprezenta 0,6% din PIB, ceea ce ar duce la o creştere a procentului din PIB alocat sănătăţii la 4,5%”.
„Aceşti bani se vor întoarce la noi”
Citeşte articolul întreg: Adevărul