Ponta la Bruxelles: speriat şi nesigur

 

În spatele discursului protocolar al oficialului european, specialiştii în comunicarea nonverbală au descifrat mesaje mult mai dure, dar nespuse. În cazul lui Victor, deşi încerca din toate puterile să transmită siguranţă, mimica, gestica şi tonul trădau nesiguranţă, temere şi nelinişte. Decriptarea s-a făcut în urma vizionării filmului din timpul conferinţei de presă a celor doi, de miercuri, 11 iulie. Autorul decriptării este Keren Rosner, psiholog specialist în psihoterapie cognitiv-comportamentală.

Keren Rosner spune că „dacă la Victor Ponta se poate observă o teamă bine mascată, îngrijorare şi disconfort amestecat cu furie la sfârşitul conferinţei, când este întrebat despre plagiat, la Martin Schulz se constată un gen de bunăvoinţă şi stăpânire a situaţiei, amestecată cu protejarea şi salvare a onoarei. Schulz este stăpân pe sine şi pare şi stăpân pe situaţie, dar cu precauţie în a-şi asuma riscuri”, explică specialistul în psihoterapie cognitiv-comportamentală, Keren Rosner.

La Victor Ponta se poate observa o teamă bine mascată, îngrijorare şi disconfort amestecat cu furie la sfârşitul conferinţei, când este întrebat despre plagiat.” declara acelasi Keren Rosner

Ca o concluzie generală, specialiştii în psihologia comunicării susţin că atitudinea premierului de-a lungul conferinţei de presă a fost una de încordare, de nervozitate. Imaginea lui Ponta este a unui coleric, furios la culme, îşi strânge mereu buzele, faţa lui este o mască, iar atunci când zâmbeşte doar întinde colţurile gurii. Îşi aranjează hârtiile, microfonul, scoate pixul, apoi îl bagă în buzunar, priveşte în jos, toate aceste acţiuni denotă, susţin specialiştii în comunicare, irascibilitate, nervozitate.

La Bruxelles, premierul român a fost primit şi de preşedintele Comisiei Europene, Manuel Barroso. Puţinele momente la care presa a avut acces, cele de dinaintea discuţiilor, arată un Victor Ponta nervos: se foieşte pe scaun, îşi deschide târziu sacoul, nu ştie ce să facă cu mâinile. La întâlnirea dintre ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, şi comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding, nu a trecut neobservată privirea glacială şi superioară a comisarului european în momentul în care dă mâna cu ministrul român. Toate aceste gesturi denotă răceala şi dezacordul responsabililor europeni faţă de situaţia din România.

citeste mei mult pe adevarul.ro

 

sursa: adevarul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *