Merrill Lynch: Italia are cele mai solide motive sa iasa din zona euro

Italia si Irlanda ar avea mai multe motive decat Grecia sa iasa din zona euro, in timp ce Germaniei i-ar fi cel mai usor sa renunte la moneda unica, dar ar avea cel mai mult de pierdut, potrivit unei analize a Bank of America Merrill Lynch, preluata de Bloomberg.

Studiul, realizat pe baza unei analize cost-castig si teoriei jocului, arata ca investitorii percep o probabilitate prea scazuta ca una sau mai multe tari sa iasa in mod voluntar din zona euro, informeaza Mediafax.

Italia, a treia mare economie din zona euro, ar avea o sansa mai mare decat alte state sa plece “in mod ordonat” si ar castiga la capitolele competitivitate economica, crestere si balanta financiar-fiscala, releva analiza.

Pe de alta parte, Germaniei i-ar fi cel mai usor sa iasa din zona euro, insa are cele mai putine motive sa ia o astfel de decizie. S-ar confrunta cu o crestere economica mai slaba, probabil majorarea costurilor de finantare si inrautatirea situatiei financiare.

Austria, Finlanda si Belgia au de asemenea putine argumente sa plece din eurozona.

Dintre statele aflate in dificultate, Spania are cele mai putine motive sa se indrepte intr-o astfel de directie, noteaza analistii Merrill Lynch.

Analiza ia in calcul criterii precum impactul iesirii din zona euro asupra cresterii economice, dobanzilor si balantei financiarafiscale.

Totodata, raportul releva ca Germania nu ar dispune de resursele necesare pentru a convinge sa ramana in uniunea monetara o Italie hotarata sa plece. Din moment ce Italia are cele mai multe motive sa iasa din zona euro, costul financiar ar fi prea ridicat pentru Germania, iar italienii ar fi chiar mai reticenti decat grecii sa accepte conditiile presupuse de acceptarea “spagii”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *