Investitorii: criza politică afectează imaginea ţării

AVERTISMENTUL investitorilor străini în România: Acţiunile clasei politice scad încrederea şi riscă să afecteze stabilitatea economică  ( Adevarul )

Consiliul Investitorilor Straini (FIC) anunţa săptămana trecută  că este “îngrijorat” de recentele evoluţii din politica României şi avertizează că acestea ar putea afecta stabilitatea şi cresterea economica, dar mai ales imaginea ţării pe pieţele internaţionale.

“Acţiunile clasei politice din aceste zile aduc noi incertitudini peste cele deja existente şi au ca efect scaderea increderii consumatorilor si investitorilor”, se arată într-o declaraţie a FIC semnată de preşedintele organizaţiei Steven van Groningen.

“Lipsa de stabilitate şi de predictibilitate sunt bariere importante pentru investitori, iar acestea pot produce efecte cu atât mai grave acum, când România are atâta nevoie de capital”, se mai arată în scrisoarea Consiliului Investitorilor Străini.

România era văzută, potrivit ultimelor prevziuni ale Comisiei Europene, ca unul din statele membre din zona non euro care a trecut cu bine de evaluările în cadrul programelor de asistenţă financiară FMI_UE. Era estimată, pentru a doua parte a anului, o creştere economică relativ redusă, dar cu şanse de relansare în special datorită perpectivei revenirii consumului şi a banilor din fondurile europene.

Membrii Consiliului Investitorilor Străini au investit sume importante pe termen lung şi vor continua să fie prezenţi în România, chiar şi după ce mandatele actualilor politicieni se vor incheia.

Nu se pune problema unor retrageri de capital din România
însă investitorii sunt interesaţi să continue să investească în România, pentru că potential pe termen lung există, mai precizează documentul citat.

România ar trebui sa profite mai mult de atuu-rile sale, să-şi întărească pozitia economică în regiunea Europei de Sud Est, dar acestea nu sunt posibile în lipsa predictibilităţii şi a încrederii investitorilor în mediul de afaceri.”, se arată în poziţia semnată de preşedintele Consiliului Investitorilor Străini.

Consiliul Investitorilor Străini este asociația celor mai importanți investitori străini din România, are în prezent 128 companii membre ale căror investiții cumulate în România sunt de aproximativ 40 miliarde de euro şi reprezintă aproape două treimi din totalul investițiilor străine directe realizate din 1990 până în prezent.

Componența FIC include companii multinaționale care numără în prezent peste 185.000 de salariați.

Contribuția la Produsul Intern Brut al companiilor cu capital străin care activează în România este estimată de statisticile oficiale la aproximativ 33,4%.

articol: adevarul_europa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *