ONG-urile se opun deciziei Guvernului de a comasa alegerile locale si parlamentare din 2012
Joi, 22 decembrie, Centrul de Resurse pentru participare publica a participat, alaturi de alti reprezentanti ai societatii civile, la un protest comun la Parlament, pentru a se opune deciziei Guvernului de a comasa alegerile locale si parlamentare din 2012.
Organizatiile sustin un vot favorabil motiunii de cenzura a opozitiei, “Dupa 22 de ani, democratia in pericol”, si considera ca intr-adevar democratia este in pericol din cauza deciziei Guvernului de a comasa alegerile.
Din punctul de vedere al CeRe, comasarea alegerilor va creste riscul de fraudare a acestora, va face mai eficiente actiunile de manipulare si „mituire” a alegatorilor, va duce la scaderea semnificativa a calitatii dezbaterilor pe teme electorale si va ajuta partidele politice sa se foloseasca de vectori de imagine pentru a atrage voturile electoratului pentru candidati mai putin competitivi.
Argumentul de natura financiara expus de Guvern este considerat derizoriu. Reducerea cheltuielilor cu organizarea a doua runde de alegeri nu e un argument valid in totalitate deoarece:
– chiar daca alegerile locale si generale se organizeaza in aceeasi zi, sunt necesare birouri electorale separate pentru fiecare tip de alegeri;
– in cazul alegerilor locale, localitatea este circumscriptie, iar la parlamentare votam in colegii (deci economia de cheltuieli cu resursele umane nu este substantiala);
– sunt necesare in continuare buletine de vot separate (adica tot atatea cate ar fi necesare daca s-ar vota separat);
– este nevoie in continuare de urne de vot separate.
Dincolo de acestea, reducerea cheltuielilor nu ar trebui sa stea in picioare ca argument pentru sacrificarea unor principii si practici democratice. Este dezaprobata procedura de angajare a raspunderii Guvernului pe tema comasarii alegerilor, lipsa consultarilor si a dezbaterii publice cu partidele politice si societatea civila.
In timpul sedintei de plen, cand Emil Boc isi sustinea dreptul la replica, membrii Pro Democratia au intervenit din loja scandand “Rusine, rusine sa va fie!” iar la final au intros spatele premierului. Reprezentantii ONG-urilor prezente la sedinta au afisat bannere cu mesaje pentru parlamentari.
In cazul in care motiunea de cenzura introdusa de opozitie va fi respinsa la vot in sedinta comuna a Senatului si Camerei Deputatilor, atunci legea pentru care Executivul si-a angajat raspunderea se considera adoptata. In caz contrar, daca motiunea de cenzura este aprobata cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, aceasta trage dupa sine caderea Guvernului.
Protestul CeRe referitor la subiectul comasarii alegerilor face parte dintr-un demers comun, sustinut pana in prezent de urmatoarele organizatii, membre ale Aliantei pentru o Romanie Curata:
Societatea Academica din Romania – Alina Mungiu Pippidi
CNS Cartel ALFA – Bogdan Iuliu Hossu
Academia de Advocacy – Corina Dragomirescu
Centrul Roman de Politici Europene – Cristian Ghinea
Alma Mater – Anton Hadar
Asociatia Edu-Cer – Stefan Vlaston
Asociatia Salvati Bucurestiul – Nicusor Dan
Societatea Timisoara – Florian Mihalcea
Centrul pentru Jurnalism Independent – Ioana Avadani
Asociatia Pro-Do-Mo – Roxana Wring
Centrul de Resurse pentru participare publica – Oana Preda
Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis – Costel Popa, presedinte
Asociatia Salvati Dunarea si Delta – Liviu Mihaiu, presedinte
Asociatia Miscarea Civica Militia Spirituala
Sursa: www.hotnews.ro