Despre România Jună

România Jună este cel mai important eveniment care reunește studenți și absolvenți români din țară și din străinătate, organizat de Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS), împreună cu asociațiile studențești din România, cu sprijinul Băncii Naționale a României (BNR) și al domnului Guvernator Mugur Isărescu.

 

România Jună este o oportunitate unică pentru tinerii români din întreaga lume de a căpăta o voce puternică și mai ales unită pentru viitorul României. Solidarizarea generației noastre în jurul acelorași valori și obiective este condiția esențială pentru a construi împreună o țară mai bună. “Dacă o generație poate avea un merit, e acela de-a fi un credincios agent al istoriei, de a purta sarcinile impuse cu necesitate de locul pe care-l ocupă in lănțuirea timpilor” (Mihai Eminescu)

Scopul evenimentului este de a defini direcțiile principale de dezvoltare ale României pe termen lung (2010-2030), din perspectiva tinerilor români educați la cel mai înalt nivel.  Este primul efort major al generației noastre de a-și asuma construcția propriului viitor.

Totodată, evenimentul marchează 140 de ani de la Marea Serbare de la Putna și de la Primul Congres al Studenților Români de Pretutindeni, evenimente de o importanță majoră în definirea și consolidarea Statului Român modern. Despre acel moment istoric care a avut loc pe 15/27 august 1871, s-a scris: „n-are să fie serbarea unui comitet, nu a unei junimi; serbarea de la Putna trebuie să fie un act produs de o naţiune întreagă; serbarea de la Putna are să fie întrunirea naţiunii române în suvenirile trecutului, în însufleţirea prezentului şi speranţele viitorului!”

După 140 de ani, avem nevoie de un nou moment Putna! În contextul socio-economic actual, tineretul României are datoria și responsabilitatea de a propune și de a-și asuma direcțiile majore de dezvoltare ale țării noastre pe termen mediu și lung.

Evenimentul are două părți principale:

  • Forumul România Jună – 12-14 august 2011 – va avea loc la Institutul Bancar Român, cu sprijinul Băncii Naționale a României (BNR). Cu circuit închis, reunește experți români selectați pe bază de aplicație în 11 grupuri de expertiză, care au ca scop trasarea Programului România Jună, un document care va sintetiza principalele direcții de dezvoltare pentru România, propus și asumat de tineri români.
  • Pelerinaj Mănăstirea Putna – 140 de ani – 15 august 2011. Sunt invitați toți tinerii români din țară și din străinătate. Se vor prezenta concluziile Conferinței România Jună, se vor depune coroane de flori și se vor serba cei 140 de ani de la primul congres al studenților români de pretutindeni.

Și trei obiective majore:

  • Reunirea a peste 100 dintre cei mai buni tineri specialiști români din țară și din străinătate;
  • Definirea și promovarea unei noi viziuni naționale de dezvoltare care poate fi asumată de tineretul român de pretutindeni;
  • Sărbătorirea a 140 de ani de la primul Congres al Studenților Români de Pretutindeni pe 15 august 2011, la Mănăstirea Putna (jud. Suceava)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *