Grup de Acţiune Locală pentru bunăstare în municipiul Braşov

Oraşul Braşov este unul din centrele de implementare ale proiectului Rolul Dialogului Social în Dezvoltarea Incluziunii Sociale Active. Proiectul, cofinanţat prin Fondul Social European, este implementat de Asociaţia CRIES – Centrul de Resurse pentru Iniţiative Etice şi Solidare, într-un parteneriat larg cu organizaţii şi instituţii relevante din fiecare oraş de implementare. În data de 13 iulie a fost constituit un Grup Local de Acţiune alcătuit, până în prezent, din 23 actori şi coordonat de d-na Iolanda Beldianu.
Misiunea acestui GLA este aceea de a facilita construirea şi implementarea unui Plan Local de Coeziune, fundamentat pe o metodologie participativă elaborată de Consiliul Europei: Metodologia SPIRAL. Această metodologie valorizează cetăţenii proveniţi din diverse grupuri reprezentative pentru fiecare comunitate, incluzând grupuri de persoane marginalizate şi ale căror opinii şi experienţe relevante de viaţă nu sunt, în mod cotidian, luate în calcul în eforturile de diagnoză şi planificare a schimbării sociale.

Un aspect central al proiectului implementat de asociaţia CRIES în oraşul nostru este dat de promovarea unei noi înţelegeri a comunităţii, ca un spaţiu al co-responsabilităţii şi al efortului conjugat de a dezvolta bunăstare pentru toţi membrii săi.

În oraşul nostru, Grupul Local de Acţiune este compus, până la această dată, din reprezentanţii următoarelor instituţii şi organizaţii: Direcţia de Servicii Sociale, International Award for Young People, Asociaţia Community Aid Network (CAN), Asociaţia Femeilor de Afaceri şi a Femeilor Conducătoare de Întreprinderi, Fundaţia AGAPEDIA România, Asociaţia pentru Integrare Socială şi Protecţia Mediului Feedback, Asociaţia Pas Alternativ, Asociaţia Copiii de Cristal, Asociaţia Start Voluntar, Asociaţia de Servicii Sociale SCUT, Asociaţia Nevăzătorilor din România – filiala Braşov, Asociaţia Naţională a Surzilor- filiala Braşov, Asociaţia Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj, Centrul de Consiliere şi Evaluare Antidrog, Societatea Româna de Sprijin a Vârstnicilor şi a Suferinzilor cu Afecţiuni de Tip Alzheimer- filiala Braşov, Societatea Naţională de Cruce Roşie din România- filiala Braşov, Biserica Reformata „Casa Sperantei”, Asociaţia Psihologica, Organizaţia Naţională Cercetaşii României- filiala Braşov „Virgil Oniţiu”, Facultatea de Psihologie şi Stiinţele Educaţiei din cadrul Universităţii Transilvania, Fundaţia Şcoala Română de Afaceri a Camerelor de Comerţ şi Industrie, Asociaţia Mens Sana. Grupul local de acţiune rămâne deschis pentru noi parteneri interesaţi să sprijine acest demers profund democratic de a articula priorităţile cetăţenilor şi de a construi o viziune comună, împărtăşită, despre progresul societăţii.

Activităţile GLA din lunile august – septembrie a.c sunt legate de invitarea cetăţenilor din Braşov în grupuri omogene care vor contribui la formularea unei viziuni de dezvoltare a comunităţii locale şi de construire a unor răspunsuri specifice la probleme presante cu care se confruntă concetăţenii noştri. Membrii GLA au posibilitatea, pe de o parte, să formuleze propuneri cu privire la grupurile de cetăţeni care să participe la consultări, iar pe de alta – să modereze întâlnirile cu cetăţenii, care vor avea loc în luna septembrie.
Înscrieri şi informaţii suplimentare pot fi obţinute la telefon 0745.852.646, respectiv prin e-mail la adresa iolanda.beldianu@cries.ro, persoană de contact – Iolanda Beldianu, coordonator local.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *