Vestigiile cetatii dacice Sarmizegetusa Regia sunt compromise de lucrari fara autorizatie

Lucrarile la parcarea de la intrarea in cetatea dacica Sarmizegetusa Regia s-au facut fara autorizatie si fara supraveghere arheologica, “vestigiile posibile fiind compromise”, se arata in raportul comisiei de ancheta, citat de Mediafax.

La inceputul lunii iulie, o delegatie a Comisiei Nationale de Arheologie a descoperit ca portiune de 30 de metri din zidul de vest al cetatii dacice a fost afectata de lucrarile executate de o firma privata pentru amenajarea unei parcari.

Potrivit informatiilor, un utilaj nesupravegheat de specialisti a excavat pamantul pana la aproape o jumatate de metru distanta de Poarta de Vest a sitului monument UNESCO, aflat in Muntii Orastie.

Raportul, realizat de Prefectura Hunedoara, a fost inaintat, luni, Ministerului Administratiei si Internelor, Ministerului Culturii si Patrimoniului National si Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor.

“Lucrarile au continuat dupa emiterea somatiei de catre Directia Judeteana de Cultura si Patrimoniu National Hunedoara” este una dintre mentiunile  raportului prezentat luni de prefectul de Hunedoara,

Vicepresedintele CNA, arheologul Adriana Pescaru, a declarat ca atunci “cand am ajuns in zona Portii de Vest, am gasit utilaje, cilindri pentru presarea pamantului, camioane pentru transport. Se intrase cu lama unui buldozer pana la 1,5 metri adancime si la o jumatate de metru distanta de zidul Portii de Vest, ceea ce reprezinta un pericol de daramare al acestui zid. Mai mult, in profilul sapaturii au fost realizate trepte de acces pentru turisti, iar cateva blocuri de piatra din zid s-au desprins si au cazut. Este inadmisibil ceea ce s-a intamplat”.

sursa: hotnews,ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *